Жена е с опасност за живота, пребита от мъжа си с метална тръба

24 Октомври 2023 | 11:38
0 коментара
Криминално
България
Жена е с опасност за живота, пребита от мъжа си с метална тръба

Жена е с опасност за живота, след като е била пребита от мъжа си, съобщи БТА, като цитира пресцентърът на МВР в Хасково. 46-годишният мъж е задържан за 24 часа за домашно насилие и причиняване на телесна повреда. За него МВР твърди, че мъжът нанесъл побой с метална тръба по тялото на 47-годишната си приятелка, с която живеел на семейни начала в града.

От началото на тази година до началото на месец юли в Хасковска област са регистрирани 83 случая на домашно насилие.

Рязък скок на случаите на домашно насилие у нас, отчитат от МВР. Само за първите 8 месеца на тази година броят им е с 62% по-висок от цялата 2022 г., сочат официалните данни, цитирани от bTV. От МВР определиха статистиката за домашното насилие като стряскаща. По данни на полицията, след като стана ясен случаят "Дебора", има много повече оплаквания, както и много повече издадени ограничителни заповеди.

Миналата седмица омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до премиера Николай Денков срещу проекта за Правилник за устройството, организацията и дейността на Националния съвет за защита от домашното насилие. Тя настоява за създаването на самостоятелна структура, която да бъде ангажирана с административно-техническото, организационното, експертното, финансовото обслужване и подпомагане изпълнението на функциите на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие.

"Не намирам за подходящо, когато се очаква държавата да вложи необходимите ресурси за борбата с домашното насилие и да има самостоятелна политика в тази област, да се обособи секретариат, който ще има и други функции в области, различни от домашното насилие. Прави впечатление, че дори и в наименованието на отдела отсъства темата за домашното насилие. Още повече, че секретар на Националния съвет ще е началник на отдел "Закрила на уязвими групи и взаимодействие с гражданско общество", който ще е секретар и на още два съвета в съвсем различна по естеството си от домашното насилие област. За ефективната работа в сферата на домашното насилие се изискват експертни и специфични познания в превенцията и защитата от домашното насилие, което предполага в структурата да работят експерти с висока експертиза в тази област", пише общественият защитник.

 

ЖЕНА НАБИ МЪЖА СИ В КЮСТЕНДИЛ

Районният съд в Кюстендил е глобил 43-годишна жена, която не е изпълнила заповед за защита от домашно насилие, съобщи пресцентърът на Окръжния съд в града, цитиран от "Фокус". Не се съобщава извършителката да е била задържана даради инцидента.

Жената е призната за виновна в това, че на 24 април 2023 година, на ул."Бузлуджа“ в Кюстендил, не е изпълнила заповед за защита от домашно насилие, издадена с решение на съда от септември 2022 г.

"Обвиняемата е отишла в жилището на своя съпруг, влязла вътре и започнала да крещи срещу него, ударила го. Тя отказала да излезе по изрична покана на мъжа си – престъпление по чл. 296, ал.1 от НК. На основание чл. 78а от НК, съдът я освобождава от наказателна отговорност, като й налага административно наказание  "глоба“ в размер на 1000 лв.", се казва в съобщението.

Присъдата подлежи на жалба и протест пред Окръжен съд – Кюстендил в 15-дневен срок.

Добавете Вашия коментар

TOP