Жегите продължават: Жълт код за горещини в 11 области от страната

24 Юли 2023 | 08:03
0 коментара
Общество
България
Жегите продължават: Жълт код за горещини в 11 области от страната

Днес ще бъде слънчево и горещо. Вятърът ще се ориентира от юг-югоизток, ще е слаб, по Черноморието до умерен. Преобладаващите максимални температури ще са между 32° и 37°, по Черноморието малко по-ниски, в София - около 33°.

Жълт код за горещо време е обявен в 11 области в страната - Плевен, Велико Търново, Русе, Ямбол, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, съобщават от НИМХ.

По Черноморието

ще е слънчево. Преди обяд ще духа до умерен североизточен вятър, след обяд ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще са 26°-29°.

Температурата на морската вода е 22°-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините

ще бъде слънчево. Ще духа умерен, по високите и открити части - временно силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 28°, на 2000 метра - около 20°.

Във вторник

времето ще бъде слънчево, вятърът ще е слаб до умерен от юг. Ще бъде много горещо с максимални температури между 37° и 42°.

В сряда

вятърът ще се усили, сутринта ще е много топло с минимални температури в по-голямата част от страната между 20° и 25°. Ще бъде предимно слънчево, но след обяд и през нощта срещу четвъртък, с преминаване на добре изразен студен атмосферен фронт, температурите бързо и значително ще се понижат. Вятърът ще се ориентира от северозапад, от запад на изток ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, в отделни райони ще са временно интензивни, ще има и градушки.

В Северозападна България дневните температури ще се понижат с 5-10 градуса, а в югоизточната част от страната ще са все още много високи - до 42°-43°.

Източник: БТА/НИМХ 

Добавете Вашия коментар

TOP