Жега в парламента! Депутатите на Възраждане, БСП и Има такъв народ заградиха трибуната

14 Декември 2023 | 11:17
0 коментара
Политика
България
Жега в парламента! Депутатите на Възраждане, БСП и Има такъв народ заградиха трибуната

След призив от трибуната на Народното събрание на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов депутатите от БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" бойкотираха работата на парламента с неочаквана демонстрация в зала. Представителите на трите опозиционни партии се събраха пред трибуната на Народното събрание, за да изразят недоволството си от незаконното според тях премахване на Паметника на съветската армия.

 

Първи го направиха хората на Костадин Костадинов, който в своя декларация обясни, че в държавата властва беззаконие, което повече няма да допуска. И призова депутатите, които са против това, да излязат отпред. Тогава всичките му съпартийци станаха от местата си и застанаха пред трибуната и мястото на министрите.

 

Видимо объркан от случващото се, председателят на парламента Росен Желязков поиска някой да обясни какво се случва и попита дали това е хепънинг, пърформанс или хор, който ще пее.

 

След малко към тях се присъединиха и ИТН и БСП.

 

Наложи се се председателят на парламента Росен Желязков да обяви почивка и да свика председателски съвет, за да бъде преценено как ще работят депутатите от тук нататък предвид, че днес трябва да се гледат на второ четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Дъражвното обществено осигуряване (ДОО).

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни пред пленарната зала, че заседанието е прекъснато, за да има време да се получат всички документи, свързани с демонтирането на паметника.

След това ще има нов председателски съвет, на който ще се реши дали акцията е законна.

От "Възраждане'' и ИТН пък заявиха, че бойкотът ще продължи, докато исканията им не бъдат изпълнени. Хората на Слави Трифонов обаче се разграничиха от националистите и соцдепутатите за паметника на съветската армия и заявиха, че искат ''да спрат тъпите промени в Конституцията''.

 

"Ние няма да допуснем това беззаконие в Народното събрание повече да продължава по този начин. Или ще има споразумение за спазване на законите в държавата, или протестът, който върви по улиците, ще върви и тук. Ние няма да допуснем повече беззаконие в  българската държава. Тук, отпред, са представителите на почти 1 млн. български граждани и ако вие не уважавате нас, ще уважавате тези 1 млн. български граждани. Народното събрание няма да работи нормално, докато този въпрос не бъде разрешен", посочи лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

 

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че са отпред заради "абсолютната бруталност, която се извършва с Конституцията".

"Вие наистина заради комплексите на Христо Иванов, ГЕРБ и ДПС му тръгвате по акъла и правите абсолютно вредни и долни неща с Конституцията, против всичката експертиза в юридическия свят и против желанията на българите. Не може да сте толкова брутални и да си мислите, че като имате мнозинство може да си правите, каквото искате. Не, не можете и този парламент ще работи, ако и ние искаме. Ако не искаме, няма да работи. Не може да вървите срещу всички, трябва да си знаете мястото", заяви Йорданов.

 

Борислав Гуцанов ("БСП за България") пък поиска Желязков да припознае искането им за изслушване на министъра на културата и на министъра на регионалното развитие във връзка с демонтажа на Паметника на Съветската армия. Вчера министърът на културата изрази готовност да бъде изслушан по темата.

 

Малко по-късно стана ясно, че на председателския съвет формациите са се разбрали всички документи, свързани с преместването на Паметника на съветската армия, да бъдат изпратени в Народното събрание от областната управа, за да може да бъдат разгледани. В 11.00 часа ще има нов председателски съвет, а дотогава депутатите няма да заседават.

 

След съвета лидерът на "Възраждане" отново заяви, че в момента в "парламента доминира правото на силата, а не силата на правото". Съобщи, че по време на председателския съвет Кирил Петков е уверил колегите си, че действително има документи за преместването на паметника, но Костадинов се усъмни в думите му и дори допусна, ако бъдат представени някакви документи, те да бъдат фалшифицирани.

 

"Условието ни е паметника да не се пипа повече, ако не парламентът няма да работи колкото е необходимо и отиваме на предсрочни избори", подчерта Костадинов

 

Припомняме - дори и без гласовете на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" парламентът има мнозинство, тъй като ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС имат 161 депутати, т.е. заседания могат да се провеждат и закони да бъдат гласуван и без присъствието на опозицията в залата.

 

Очаквайте подробности

Добавете Вашия коментар

TOP