Жандармеристът, пребил ковача Радослав от Банско, обжалва уволнението си

14 Юни 2022 | 13:05
1 коментара
Криминално
Жандармеристът, пребил ковача Радослав от Банско, обжалва уволнението си

Жандармерист, обвинен в побой над ковача от Банско Радослав Сарафов, обжалва в съда уволнението си.

Инцидентът е от нощта на 22 януари т. г. Тогава на територията на Банско се е провеждала специализирана полицейска акция за опазване на обществения ред, противодействие на престъпността и незаконната миграция по време на туристическия сезон с командировани служители от "Жандармерията".

Екип от трима се намирал на изхода за село Баня. Около полунощ в близост до полицейския пост пристигнал известният ковач Радослав Сарафов, който се прибирал пеша. Спрял да изчака колеги, които му казали, че ще го приберат с кола. Сарафов твърди, че жандармеристите му се скарали, че стои до тях и им пречи на работата. От колата излязъл униформен и го изритал в крака, при което Радослав паднал на земята, а ударите продължили. Когато пристигнали приятелите му, се обадили на тел. 112 и побоят бил прекратен.

Прокуратурата образува досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда от длъжностно лице. След вътрешна проверка пък през април от работа са уволнени В. Г., уличен в нанасяне на ударите, и колегата му П. Б., който е трябвало да се намеси, да прекрати побоя и да докладва за инцидента.

И двамата обжалват заповедите за уволнение в съда. Административният съд в Благоевград, на първа инстанция, обаче отхвърли жалбата на П. Б. Магистратите са категорични, че той е трябвало да спре неправомерното използване на физическа сила спрямо Сарафов, не е оказал помощ на пострадалото лице, нито е докладвал на ръководителите си. В хода на разследването е скрил истината, като не е посочил да има какъвто и да е инцидент, смята съдът.

По делото за оспорване на уволнението на В. Г. още няма решение. Пред съда са изтъкнати доводи, че наказателното производство още не е приключило, за да се обяви служителят за виновен. Нямало данни от очевидец на нанесени удари от страна на Г. по отношение Сарафов.

"Много от свидетелите установяват, че така нареченият "пострадал" е бил във видимо нетрезво състояние и уврежданията, които има, не е много ясно как са получени", твърди адвокатът на жандармериста. От записите на камерата се виждало как мл. инсп. В. Г. излиза от автомобила за 25 секунди. Описанието на кадрите било "униформено лице, което слиза от мястото на водача извършва нехарактерно движение, изразяващо се в накланяне на тялото си вляво и изнасяне на десния крак напред". Не ставало ясно дали има физическо съприкосновение с ковача.

Тепърва се очаква развитие и по наказателното производство за инцидента.

Добавени коментари

78 публикува:
14 Юни 2022 | 13:11
нямам думи . кадърните се уволняват а остават само техни хора

Добавете Вашия коментар

TOP