Жандармерия и барети влязоха в Гърмен

07 Декември 2022 | 12:32
1 коментара
Криминално
Жандармерия и барети влязоха в Гърмен

В ромския квартал „Кремиковци“ в село Гърмен гъмжи от жандармерия. Засиленото полицейско присъствие е заради екшъна в неделя, при който двама братя от гетото бяха арестувани за нападение над служители на реда. Инцидентът станал около 10:15 ч., след  като полицейски служители на РУ – Гоце Делчев спрели за проверка лек автомобил „Опел Зафира“ с 41-годишен водач от ромски произход, който не притежавал свидетелство за управление на МПС. Полицаите  тръгнали да свалят номерата на автомобила, при което към тях се приближил 36-годишен мъж, който започнал да настройва и нахъсва насъбралите се хора от кв. „Кремиковци“ срещу служителите на реда. В момента, в който полицаите тръгнали да задържат нередовния шофьор, друг, 38-годишен мъж от квартала, започнал да отправя словесни обиди и заплахи към тях и направил неуспешен опит да удари с юмрук един от служителите и го дръпнал за якето.

Двамата роми бунтари били братя от Петрич, които се били установили трайно да живеят в Гърмен. Другите от насъбралите се роми този път застанали на страната на полицаите и до ескалация на конфликта не се стигнало. Единият от братята подстрекатели бил задържан, а другият избягал, но впоследствие и той е арестуван със съдействието на ромите от кв. „Кремиковци“. Двамата са задържани с полицейска заповед до 24 ч. Спрямо единия е образувано досъдебно производство по чл. 270 от НК – за възпрепятстване изпълнението на служебните задължения на органите на реда, съобщи за „Струма“ градският прокурор на Гоце Делчев Иван Чилев.

В неделя по разпореждане на директора на ОД на МВР – Благоевград Георги Кандев в кв. „Кремиковци“ са изпратени групи от специалните полицейски части (барети) с цел недопускане на размирици. От вчера районът е подсилен и с екипи на жандармерията./Снимка - архив/

Случаят от неделя напомни за екшъна преди 7 години, когато в село Гърмен се стигна до масов бой между жители на селото и ромското гето, след който имаше 4-ма ранени и 8 арестувани. Искрата пламна на 23 май 2015 г. след дребно спречкване заради силна музика. След мелето избухнаха протести, стигна се и до блокада на пътя между Марчево и Гърмен, при която бяха връщани минаващи автомобили. На мястото на блокадата бяха изпратени значителни полицейски сили, които спряха опитите за саморазправа. Напрежение между българи и роми в общината имаше от години заради незаконните къщи, честите кражби на земеделска продукция и дребните обири по домовете, за които местните обвиняваха ромите от „Кремиковци“.

След ексцесиите се стигна до решение на ОбС – Гърмен за събаряне на всичките 124 незаконни постройки на ромското гето. Премахнати бяха само 10. Акция „Багер“ бе възпряна след намесата на международни правозащитни организации, според които трябва първо да се осигурят жилища на ромите, каквито обаче нямаше.

Междувременно Общинският съвет разреши да се застроява гетото със законни къщи, което отново разбуни страстите. След две години отново имаше протестиращи, несъгласни с разширяването на махалата. Сформира се и инициативен комитет, който внесе искане в ОбС – Гърмен за провеждане на референдум. Съветниците го отхвърлиха, но казусът влезе в Административен съд, който върна преписката за ново разглеждане в ОбС – Гърмен, и то с конкретни указания. Последвалото решение този път беше в полза на инициативния комитет, като даде съгласие за провеждане на референдум. Формулиран беше и въпрос към местните жители по следния начин: „Съгласни ли сте Общинска администрация – Гърмен да не разрешава изработване, приемане и прилагане на ПУП-ПРЗ на поземлени имоти, находящи се в масиви 46 и 47 в местността Падарката, съгласно картата за възстановена собственост на землището на село Марчево, община Гърмен, с предназначение за жилищно строителство?”. Датата за произвеждане на местния референдум бе определена за 13.10.2019 г.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов обаче обжалва решението на Общински съвет – Гърмен за организация и провеждане на референдум пред Административен съд – Благоевград, който го отмени. Съдебният състав счете, че при повторното приемане на решение за произвеждане на местен референдум не са спазени задължителните указания. Освен това решението на Общински съвет – Гърмен не съдържало мотиви за това кои са причините, налагащи произвеждането на референдума по така поставения въпрос, кои конкретни факти и обстоятелства налагат произвеждането, както и не може да се прецени и необходимостта от произвеждане на референдум по посочения въпрос. Решението бе окончателно, без  право на обжалване. С това бе сложен кръст на идеята за допитване до хората във вида, приет от местните парламентаристи.

7 години след размириците в ромския квартал уроците изглежда са научени, тъй като провокацията в неделя за подклаждане на конфликт бе предотвратена с общи усилия – на полиция и местни жители.

Добавени коментари

БОЙ БОЙ БОЙ е и малко сръбска музика публикува:
08 Декември 2022 | 10:01
БОЙ БОЙ БОЙ е и малко сръбска музика

Добавете Вашия коментар

TOP