Жалбоподател блокира поръчка на фирма близка до Таки за над 4 млн. лв. за рекултивация на депото в с. Бараково

29 Октомври 2021 | 06:38
0 коментара
Общество
Жалбоподател блокира поръчка на фирма близка до Таки за над 4 млн. лв. за рекултивация на депото в с. Бараково

Обществена поръчка за рекултивация на общинското депо за неопасни битови отпадъци в землището на с. Бараково на стойност 3,4 млн. лв. без ДДС, или над 4 млн. лв. с ДДС, вкарва община Кочериново в съда. Жалбата е от класираното на второ място в обществената поръчка обединение „Нипро строй“ ДЗЗД, което не остана доволно от решението на Комисията за защита на конкуренцията, че процедурата е минала без нарушения и правилно договорът трябва да се сключи с ДЗЗД „Кочериново инженеринг 2021“.

В жалбата си пред КЗК „Нипро строй“ ДЗЗД /обединение на софийските фирми „Евро Еко Билд“ ЕООД и „Строй Индъстри Груп“ ЕООД – и двете с управител Тихомир Тодоров, „Бетон“ ООД на перничанина Методи Ефремов и „Нипроруда“ ООД на Милко Михайлов от Пловдив/ атакува решението на кочериновския кмет Иван Минков от 26.07.2021 г. да сключи договор за рекултивация със сдружението ДЗЗД „Кочериново инженеринг 2021“ на фирмите „Нивел строй“ ЕООД на Велко Руйков от гр. Брезник, „П-Юнайтед“ ЕООД на столичанина Петър Петров и софийската „Бизнес инфраструктурни системи – БИС” ЕООД на Васил Василев, тъй като били допуснати много нарушения в процедурата, която дори трябвало да бъде прекратена. Сред многото изброени пороци „Нипро Строй“ ДЗЗД е посочила, че не е получила на имейл резултатите от оценяването на техническите показатели на кандидатстващите фирми, както и че комисията не публикувала протоколите от работата си въпреки задължението за публична достъпност.

За да убеди КЗК в правотата си, жалбоподателят изпратил и особеното мнение на члена на комисията Силва Мочева, според която техническото предложение на ДЗЗД „Кочериново инженеринг 2021“ не отговаря на изискванията на документацията и възложителя.

Въпреки това пункт по пункт КЗК е оборила твърденията на „Нипро строй“ ДЗЗД за опорочена процедура, защото се оказва, че комисията пращала на имейлите на участниците всеки от работните си протоколи, и независимо че действително се забавила да го направи и в профила на купувача на страницата на общината, все пак всички пряко заинтересовани от обществената поръчка били своевременно уведомяване докъде е стигнала процедурата.

С решението си КЗК разпореди на жалбоподателя да заплати направените по производството от победителя ДЗЗД „Кочериново инженеринг 2021“ разноски в размер на 200 лв. Община Кочериново обаче не получава нищо и на практика остава само с протакането на проблема във времето, защото жалбоподателят вече е атакувал решението на комисията във ВАС.

Депото в землището на с. Бараково е с площ от 56 949,45 кв.м, вече е препълнено и от април месец община Кочериново се опитва да извърви тромавата процедура на обществените поръчки, която е свързана с доста задължителни срокове.

Междувременно, макар да бяха обявени 2 и 3 месеца по-късно, вече са на финала другите 2 обществени поръчки, свързани с депото – за избор на външни експерти и за строителен надзор. Те са съответно с прогнозни цени от 84 000 и 90 000 лв. и по всяка от тях кандидатстват по 7 фирми и обединения. И двете поръчки са на ниво предстоящо отваряне на ценовите оферти, поради което е много вероятно изпълнителите да бъдат избрани преди съдът да се е произнесъл по жалбата срещу поръчката за самата рекултивация.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP