Жалбата за затваряно от учител дете в килер вдигна на крак институциите

24 Април 2021 | 11:56
1 коментара
Общество

След публикация за затваряно от учител дете в детска градина „Ален мак“ в Разлог и след изложени мнения от родители, че детето расте без родителски контрол, Агенцията за закрила на детето се е самосезирала и също стартира проверка по случая. От ведомството са присъствали и на проведеното завчера заседание на Етичната комисия, на което са изслушани двете страни по казуса. Присъствали са още представители на прокуратурата и полицията, където майката също входира жалби.

На комисията е изслушана и една от двете майки, чиито имена са посочени в жалбата с твърдението, че техните деца също са потърпевши и спрямо тях са прилагани същите методи за наказание. Другата не е присъствала лично. От детското заведение съобщиха, че едната родителка се е разграничила от действията на жалбоподателката, но другата подкрепя жалващата се майка.

„Трудно доказуем казус, защото на практика имаме дума срещу дума“, каза директорът на ОДЗ Светла Копанарова. Тя поясни, че са изслушани и двете страни от Етичната комисия, като майката поддържа версията си, че детето е затваряно, а според изложеното от детската учителка е имало само устна заплаха за това. Направената анонимна анкета сред родителите натежава в полза на учителката, като негативните мнения са минимален процент спрямо положителните.

Досега не е имало оплаквания по отношение работата на учителката от друг родител. В дневника на групата също не е отразявано нищо по отношение поведението на детето и всичко е коментирано устно между колеги. Недоволството на родителите отпреди около година и искането им за преместването на детето в друг филиал също е обсъждано устно, без никакви писмени доказателство за това.

Етичната комисия трябва да излезе със становище в понеделник. Въз основа на него ще се преценява какво наказание да бъде наложено на обвинената учителка. Директорът на обединените заведения Светла Копанарова увери, че няма да бъде пренебрегнато нито едно мнение, което има отношение по казуса.

В понеделник стартира и проверка от РУО – Благоевград, като експерти ще пристигнат на място, за да проверят случая, предаде в. „Струма“.

Припомняме, че в понеделник Поля Бимбалова входира жалба срещу учителката Силвия Велева, като я обвини за лошо отношение към 6-годишния й син. Твърденията на майката са, че детето й системно е наказвано и заключвано в тъмно помещение, включително и по време на обяд, докато останалите деца се хранят. Според жалбата детето е лишавано и от почерпка при празнуване на рожден ден или друг повод в детската градина. Причината за наказанията било лошо поведение от страна на детето.

Добавени коментари

Опааа публикува:
25 Април 2021 | 12:56
Във всяка една лъжа има грам истина, така че ......

Добавете Вашия коментар

TOP