Извънредно: Вотът на недоверие събори кабинета "Петков"

22 Юни 2022 | 19:45
0 коментара
Политика
Извънредно: Вотът на недоверие събори кабинета Петков

Правителството на Кирил Петков вече е в историята. Кабинетът падна при вот на недоверие за провал във финансово-икономическата политика. Всичко се случи за по-малко от минута - без драми, без излишни емоции, набързо и оглушително тихо. Малко след като водещия заседанието призова депутатите да гласуват, бяха показани резултатите. Гласуваха 239 народни избраници, от които 123 бяха "за".

Малко след гласуването, на трибуната излезе депутата от ДПС Рамадан Аталай. Той притеснен заяви, че е станала грешка - бил гласувал властта да падне, но се объркал и я подкрепил. Това разсмя членовете на падналото вече правителство.

До последния момент, премиерът призоваваше всички депутати, които не искат да хвърлят държавата в хаос, да си припомнят клетвата пред народа и да забравят партийната си принадлежност в този критичен момент. Заради опита си за разговори с депутати от ИТН, Петков бе обвинен, че пазарува депутати.

В същото време, Петков увери, че дори кабинетът да падне, отново ще направят опит да сформират правителство, с надеждата, че ще получат нужната подкрепа в парламента.

Правителството на Кирил Петков, известно като правителството на Четворната коалиция, е деветдесет и девето правителство на България. Избрано е на 13 декември от 47-то Народно събрание.

Коалиционният кабинет, съставен от политическите формации ПП, БСП, ИТН и ДБ има следното разпределение на министерските постове- 10:4:4:3, като в квотата на ПП влизат и независими министри от служебния кабинет на Стефан Янев. Това се промени, след като ИТН изтегли министрите си от управлението. Структурата и състава на Министерски съвет са одобрени със 134 гласа „за“ срещу 104 „против“

На 28 февруари 2022 г. падна първият министър от кабинета. Премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев с аргументите, че неговите позиции и изказвания не съответстват на коалиционното споразумение и водената от държавата външна политика по отношение на войната в Украйна. На мястото на Янев дойде Драгомир Заков. който е постоянен представител на България в НАТО. На 1 март 2022 г. на извънредно заседание на Народното събрание оставката на Стефан Янев и назначаването на Драгомир Заков са гласувани със 184 гласа „за“, 0 гласа „против“ и 33 гласа „въздържал се“.

На 8 юни 2022 г. Слави Трифонов обяви намерението си да напусне управляващата коалиция, като изтегли министрите си от управленския съюз.

Добавете Вашия коментар

TOP