Извънредно! Министерски съвет предлага Живко Коцев да бъде освободен като главен секретар на МВР

09 Април 2024 | 21:17
0 коментара
Политика
България
Извънредно! Министерски съвет предлага Живко Коцев да бъде освободен като главен секретар на МВР

Министерският съвет прие решение, с което предлага на Президента да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев и за освобождаването му от длъжност.

 

Това съобщи Правителствената информационна служба.

Правителственото решение е прието неприсъствено.

 

Припомняме, че името на Живко Коцев се свързва с контрабандистите - баща и син Димитрови, които бяха задържани при акцията на ДАНС заедно с шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова.

 

Веднага след ареста Коцев подаде оставка, но след това я оттегли, явно под натиск от ръководството на ПП-ДБ и обясни, че е бил притискан да се оттеглли.

 

В момента Живко Коцев е в болница, повален от стомашен вирус. Очаква се да му бъде връчена призовка за явяване в прокуратурата.

От държавното обвинение ще му предявят съдебно преследване заради разследването за корупция в митниците. По него Коцев е дал показания, че е общувал с подведените под наказателна отговорност митничари от Хасково Марин и Стефан Димитрови, които са баща и син.

Двамата лъснаха в в понеделник на общи снимки с Коцев, както и с бившия силов министър Бойко Рашков. От кадрите става ясно, че четиримата са в приятелски отношения. Има фотоси от различни празненства, както запечатани селфи моменти от СПА процедури. На всички снимки се вижда и пудел, който гордо позира с пачки в евро.

За да спаси кожата си, Коцев влиза в ролята на защитен Свидетел №3 и разказва пред разследващите от Комисията за противодействие на корупцията за всички зависимости на хора от висшите етажи на ПП-ДБ с лица от престъпния свят.

Той разкрива пред разследващите, че бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев се е опитвал да кадрува в МВР и понеже Калин Стоянов му се опънал, Василев отрязал МВР с финансиране на материално-техническо осигуряване, което освен всичко друго е злоупотреба с власт.

Живко Коцев заявява пред КПК, че Асен Василев настоявал пред вътрешния министър Калин Стоянов за директор на полицията в Хасково да бъде назначен Недан Хаджиев. Заради отказ на МВР-министъра да изпълни искането на Асен Василев, бившият финансист №1 бламирал финансирането на проекти за вътрешното ведомство, информира Коцев.

"Известен ми е фактът, че Стефан Димитров и Петя Банкова са в много близки и в добри отношения. От разговорите, които съм провеждал със Стефан, съм останал с разбирането, че те искат да бъдат извършени конкретни кадрови назначения и осъществяване на контрабандни канали.
Известен ми е фактът, че между Асен Василев и Калин Стоянов има неразбирателство, по повод кадрово назначение в ОДМВР-Хасково, касаещо директор на структурата - заради това, че Калин Стоянов не иска да назначи Недан Хаджиев.

Недан Хаджиев е бивш директор на ОДМВР-Хасково и е от кръга на Стефан, Марин и Асен Василев, който също е родом от Хасково.

Известно ми е, че предложените в Министерството проекти, касаещи финансовото и материално-техническото осигуряване на Министерството или се бавят, или изобщо не стигат от Министерство на финансите, чийто принципал е Асен Василев".

След като в показанията си от 4 април 2024 оправдава познанството и близостта си с уличените за контрабандисти баща и син – Марин и Стефан Димитрови, с лоялност към бившия вътрешне министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, на 5 април, няколко часа преди да оттегли оставката си, главният секретар на МВР Живко Коцев се е явил повторно пред Комисията за противодействие на корупцията (КПК), където е дал доброволно допълнителни показания в качеството си на свидетел №3, които цитираме по-горе.

Да припомним, че в първия си разпит пред разследващите, проведен в присъствието на адвокат на 4 април 2024, Коцев заявява, че Марин и Стефан са го търсили за да помогне за назначаването именно на Недан Хаджиев за директор на ОДМВР-Хасково. Целта е била през именно този полицейски шеф да се гарантира безпрепятственото влизане на българска територия на ТИР-ве с контрабандни цигари от Турция, се вижда от събраната информация по делото срещу ОПТ в Агенция "Митници".

В повторните си показания Живко Коцев допълва показанията си и срещу назначената от Асен Василев за директор на агенция „Митници“ Петя Банкова.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP