Извънредно! Цацаров изисква от ДАНС пълната информация за офшорни сметки на хора от властта

15 Май 2019 | 12:05
0 коментара
Криминално

Главният прокурор Сотир Цацаров е изискал от ръковдството  ДАНС цялата налична информация, включително от финансовото разузнаване, относно банкови сметки в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

Това съобщиха от прокуратурата.

 

Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както лично, така и чрез свързани или подставени лица.

 

Информацията трябва да бъде представена без забавяне и в максимална конретика, се казва в писмото на главния прокурор Сотир Цацаров до председателя на ДАНС Димитър Георгиев

 

Писмото на главния прокурор вижте ТУК.

 

Припомняме, че преди три дни, в неделя по време на посещението си в Асеновград президентът Румен Радев призова именно за това - за проверки на офшорните сметки: "Както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните, и офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица". 
Държавният глава подчерта, че "Апартаментгейт" е само началото. "Това е "вододел, който ще покаже накъде ще върви държавата. Трябват разкрития, присъди, конфискация, връщане на парите", настоя Радев.

 

Според държавния глава, "проблемът на премиера е, че безконтролността на управлението генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки".

 

Преди месец, в началото на скандала "Апартаментгейт",  в интервю за Епицентър.бг проф. Николай Радулов заяви: "Става дума за гигантски сметки от 100, 200, 300 милиона и нагоре – в Швейцария, Арабските емирства и др. Офшорните сметки не са незаконни, въпросът е дали се спестяват данъци или се укрива необяснимо и гигантско богатство".

 

Ето какво каза още проф. Радулов:

 

"През последните десет години тук излизаха информации за огромни бази данни за офшорни сметки къде ли не и на кого ли не. Случва се това и на Запад. Много е важна обаче причината, поради която хората си влагат средствата в офшорни сметки.

Офшорните компании не са забранени. Много американски икономисти са казвали, че няма нищо престъпно и дори – нищо неморално в това да се стремиш да избегнеш по законов път плащането на повече данъци.

Работата е там, че нашите собственици на офшорни сметки не са ги направили, за да укриват данъци. Те са ги направили, за да укриват необяснимо и гигантско богатство.


Следващата стъпка ще покаже, че дори когато имаме офшорни фирми ние, българите, не ги използваме за това, за което огромна част от останалия свят ги използва. И в западния свят има офшорни фирми, като прословутата фирма на Георгиус Георгио, която впоследствие пет пъти си смени собственика и накрая се оказа принадлежаща на един световно известен спортист. Като че ли никой не чу тези метаморфози и даже казаха колко хубаво било, че този световен скиор ще отиде в този наш известен курорт.

 

Дори да се вгледаме в явни сметки в България, ще разберем, че техните притежатели и целите им семейства са живели с по 100-200 лева на месец през последните години. Не е обяснимо как един сегашен министър преди да стане министър е спестил 300-400 000 лева при положение, че съвсем малко е работил в чуждестранна компания и никой не казва каква е била заплатата му. По един милион на година?

Тези въпроси ще излязат отново наяве. Все пак си мисля, че е добре да не излязат преди европейските избори. Има риск това да се превърне в една политическа вакханалия. Абсолютно съм уверен, че това, което може да излезе за едните – за тези отдясно или които се правят, че са отдясно, може да излезе и за тези, които са отлявоТова ще хвърли страната в страхотен хаос.

Според мен това трябва да стане постепенно, но неумолимо. Защото парите в тези офшорни сметки са на всички нас. А ние се чудим къде са отишли 16 милиарда, простени от НАП."

Добавете Вашия коментар

TOP