ИЗВЪНРЕДНО! Бившият зам.-кмет Христо Георгиев подаде молба за напускане от ОбС - Петрич

18 Ноември 2016 | 09:55
0 коментара
Общество
ИЗВЪНРЕДНО! Бившият зам.-кмет Христо Георгиев подаде молба за напускане от ОбС - Петрич

Днес след 12,30 часа Общинската избирателна комисия в Петрич трябва да освободи от ОбС съветника от коалиция „Народен съюз“ Христо Василев Георгиев. В този час изтича 3-дневният срок, в който някой заинтересован от напускането на Георгиев можеше да обжалва пред ЦИК молбата му, с която той пожела да освободи мястото си като съветник. Тъй като обжалване в ЦИК няма, на практика от днес след обяд Георгиев може да се чувства освободен от клетвата му пред избирателите.

Оставката на Георгиев, който по време на предишното управление на общината беше заместник-кмет, се очаква още от лятото на тази година, когато с ОбС се раздели и екскметът Вельо Илиев. Илиев замина да работи в столицата, а някогашният му заместник Христо Георгиев обяви, че и той си тръгва от съвета, представяйки 2 версии за решението си. Според едната отива във Варна, където още миналата година спечели конкурс за частен съдебен изпълнител, а според другата - разочарован е от случващото се в ОбС, от състава му и от решенията, които се взимат.

Тъй като и от двете събития - конкурсът за ЧСИ и работата на местния ОбС, е минала цяла година, едва ли е случайно, че Георгиев подава оставка в деня, когато Комисията за установяване на конфликт на интереси подаде в Окръжна прокуратура - Благоевград сигнал срещу него за установен такъв по време на кметския му период. Както вестник „Струма“ съобщи във вчерашния брой, държавната комисия установи, че в конфликт на интереси като зам. кмет Георгиев е възложил на брата на съпругата си Стоян Липушлиев - търговец на смазочни материали, да построи с 24 000 лв. общински пари детска площадка в Петрич. За тези констатации на Комисията за конфликт на интереси и за неподадена декларация за роднинската му обвързаност с Липушлиев Георгиев ще получи 2 наказателни постановления за налагане на административни наказания със санкции от 1000 до 10 000 лв., конфискация в полза на държавата на печалбата, реализирана от шурея му, и публично порицание под формата на публикация в сайта на общината, където трябва да бъдат качени констатациите на комисията, прокуратурата и наложените наказания на бившия общински съветник.

Миналата година коалиция „Народен съюз”, чийто водач бе Хр. Георгиев, успя да вкара в ОбС - Петрич 4-ма съветници. С оттеглянето на Георгиев идва ред на следващия в листата - Георги Кирилов Стоилков. Стоилков бе подреден на 18-а позиция в листата, но получените 116 преференциални гласа го изтеглиха на пето място и с тях сега той получава възможността да влезе в ОбС - Петрич.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP