Извънреден брифинг в Министерския съвет! Отговорът за "тулупите"

03 Май 2020 | 12:38
0 коментара
Общество

Извънреден брифинг в Министерския съвет тече в момента. От правителствената информационна служба съобщиха, че той ще е във връзка с мерките на правителството в отговор на кризата, свързана с коронавируса COVID-19.

Така вероятно премиерът ще отговори на “тулупите“, която “спят до обед и после му задавали въпроси“, както самият той поясни.

"Вчера чух много приказки за некомпетентността на Щаба и ще дам думата на проф. Кантаржиев да обясни някои неща", заяви премиерът. 

"Проф. Мутафчийски е един от най-добрите коремни хирурзи. И като казват, че е хирург, а не вирусолог ще ви кажа нещо - в САЩ един Институт е кръстен на Уолтър Рийд, който е военен хирург, който прави противоепидемични мерки и спасява американската армия на операциите и в Куба, когато войниците мрат от жълта треска като мухи. Той е военен хирург и в момента името на Американския институт по военна медицина носи неговото име.

Проф. Мутафчийски има специалност военна хирургия и се занимава с организацията на тази дейност, която маса друг ихора нямаше да могат да свършат, защото той е организатор, има военния опит в Афганистан и Ирак ,което доста от лекарите нямат. С него работи цял колектив във ВМА и когато някой каже, че не се прави епидемологичен анализ, ми става мъчно.

Колективите са обединени и имаме едни от най-добрите анализи. Те се потвърждават от лондонски експерти и в много елементи се даваме за пример. Той е в първата тройка на хирурзи в България", обясни той. 

"Доц. Ангел Кунчев е специалист в епидемологията. Той е главен държавен здравен инспектор. Завършил е здравен мениджмънт, със специалност епидемология. Той организираше борбата с морбилите и всеки взрив с хепатит А, който не е в интерес на медиите, но е проблем за нашия регион", допълни проф. Кантарджиев. 

"Какво да ви кажа за квалификацията на други колеги - мълчал съм, когато са ни обиждали, че не знаем и не можем. Фактите са красноречиви за нашата работа. Бяхме поканени и свършихме нещо. Мисля, че имаме потенциал да свършим още", завърши той. 

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев открехна малко завесата за това какво се очаква. 

 “Ще се съберем в Министерски съвет и ще обсъждаме след малко всички мерки, които могат да се предприемат в близките дни и седмици“, каза той пред bTV.

“Една от следващите мерки ще бъде и падане на КПП-тата, но може би няма да е точно сега, но няма и да е толкова далеч, ще обсъдим на Министерски съвет всички мерки. Ще има последователност в отпускането на мерките. Има предвидимост“, добави Ананиев.

Припомняме, от днес влезе в сила една от големите разхлабващи мерки, приложени от министъра - парковете и градините отново са свободна зона за достъп, а по-рано пък бе премахнато и задължителното носене на маски, с изключение на посещенията в обществени сгради.

Очаквайте подробности!

Добавете Вашия коментар

TOP