Известният благоевградски бизнесмен Валери Байрактарски купува хотел „Вила Санта Круз“

15 Септември 2016 | 22:30
1 коментара
Общество
Известният благоевградски бизнесмен Валери Байрактарски купува хотел  Вила Санта Круз

Известният благоевградски бизнесмен Валери Байрактарски купува хотел „Вила Санта Круз“ за семейно жилище на тримата си внуци.

„Вземам го и го оставям, нека Христо, Валери и Никола пораснат и тогава сами ще решат как да си го обзаведат, те растат като деца с вкус и съм сигурен, че ще направят от натруфения му интериор стилни апартаменти, в които да живеят”, обясни идеята за поредната си инвестиция собственикът на фирма за строителни материали „Байрак“, чрез която през годините Байрактарски придоби собственост на над 30 недвижими имота в Югозападна България.

„Освен че искам да се погрижа за бъдещето на внуците, вземам хотела и понеже имам абсолютно негативно лично отношение към собственика му Кирил Манов, който е единственият човек на този свят, позволил си да ме завлече с пари”, разкри тайния си мотив за новата инвестиция Байрактарски и разказа:

„Като кореняци благоевградчани двамата с Манов се знаем от години и допреди 7-8 г. виждах в негово лице мъжко момче, държащо на думата си. Тогава обаче изникна възможност за сделка с терен от 7 дка в благоевградското с. Делвино, който купих за 22 000 лв. Тъй като Манов вече бе започнал да изпитва сериозни финансови затруднения, реших да му помогна и му предложих да направи в община Благоевград преотреждане на земята от ливада в терен за строителство, да го продадем и после да си поделим парите. Манов се задейства, един ден ми позвъни и ме покани да пием по ракия, понеже бил продал имота за 160 000 лв. Поинтересувах дали веднага ще получа половината от сумата според договорката, но Манов ме отряза с думите: „На теб пари не ти трябват“. Документ за сделката с Манов не съм подписвал, но и никога не съм предполагал, че един човек, претендиращ да е мъж на място, може така да се извърти”, коментира Байрактарски, който отдавна е спрял да се ядосва при спомена за случката, но недоумението как някой може да не спази думата си продължава да го държи.

Ударът обаче дошъл ден по-късно от полицията, където Манов подал оплакване, че Байрактарски го рекетира за пари. „Когато ме викнаха в полицията да ме разпитват, Кирчо буквално ми падна в очите и не мислех, че може да стане по-лошо - обясни Байрактарски. - Оказа се обаче, че можело - последва втора жалба от него срещу мен, че съм му бил подпалил колите, които беше взел на лизинг. Една нощ и двете пламнаха и Манов веднага отърчал в полицията и докладвал, че аз съм им драснал клечката. Настоях за очна ставка с обвинителя си, но полицаите не го извикаха. Оттогава не искам да го виждам, не искам и да чувам за него”.

Миналата седмица Валери Байрактарски отскочил все пак до „Санта Круз“, за да придобие някаква представа какво точно купува. „Хотелът не ми хареса, но мястото е хубаво - на високо, с чист въздух и внуците ми ще се чувстват много добре там”, сподели впечатленията си бизнесменът.

Той още не знае колко ще му струва хотелът, който през юли месец бе обявен за публична продан заради огромни непогасени кредити от страна на собственика му Кирил Манов. Първоначалната му оценка беше 865 000 лв., по първият търг мина, без да се появи нито един кандидат-купувач, и при всеки следващ търг съдебният изпълнител е длъжен да сваля по 20% от цената. „Предполагам, че ще го взема за около половин милион, но в цената, която ще предложа, задължително ще има седмици”, гарантира Валери Байрактарски, който е пословичен със слабостта си към цифрата „7“ и тя неизменно фигурира в офертите му, срока за отдаване на обектите му под наем, регистрационните табелки на джиповете му и т.н.

Продажбата на хотел „Вила Санта Круз“ ще се отрази на собственика му Кирил Манов, понеже той няма друга недвижима собственост в Благоевград и живее със семейството си в хотела. Преди да се нанесе със съпругата си Катя, която е дупничанка и бивша учителка, Манов живеел на квартира срещу месарския магазин на Киройчев на ул. „3-ти март“ в Благоевград. След като Байрактарски купи хотела, Кирил и Катя трябва да се изнесат отново и да излязат на свободен наем.

Кирил Манов е един от първите бизнесмени в Благоевград, стигнали дъното, след като години наред бе синоним на просперитета с няколко заведения в Благоевград, китайски ресторанти и др. В бурната му бизнес кариера имаше дори износ на стока в Албания, от която по принцип се правят много пари, но явно от тях вече не е останало нищо. Когато му се случиха финансовите несгоди, Манов стана искрено вярващ християнин, започна всеки ден да пътува до Рилския манастир, за да пали свещ, и дори се обяви за притежател на Честния кръст - парче от Разпятието, на което е бил разпънат Христос. Заради това парче дърво, което купил през 1995 г., Манов разпространи открито писмо до властите, в което ги призоваваше да направят от мястото, където дървото било изровено, туристическа атракция. За да подсили предложението си, в писмото Манов вкара и баба Ванга, която сериозно се била стреснала, когато пипнала реликвата. Никой от управлението на ГЕРБ, включително и Божидар Димитров, обаче не обърна внимание на предложението и ценната находка потъна в забвение.

Валери Байрактарски пък е на обратния полюс с последователното разширение на бизнес империята с марката „Байрак“. След като през годините той успя да придобие десетки имоти, последният му удар бе миналата година, когато даде под наем на китайци за срок, естествено от 7 години, мебелната къща в квартал "Грамада". Нея той също купи на търг от съдебен изпълнител, изчаквайки цената й от 1,729 млн. лв. да падне на 1 млн. лв. Сред имотите му още е завод "Рила СНМ" - бившето предприятие "Кремиковци" в град Рила, почивна станция над Рилския манастир и много др. В бизнес средите той е известен с пословичния си работохолизъм и със стила си на вълк-единак, който никога не е имал съдружник, никога не е имал секретарка и никога не е теглил банков кредит.Струма

Добавени коментари

И публикува:
31 Октомври 2023 | 00:07
Къде се намира въпросният хотел?

Добавете Вашия коментар

TOP