Изтеглят HHC вейповете: Забраняват легалната трева

19 Април 2023 | 06:01
0 коментара
Общество
България
Изтеглят HHC вейповете: Забраняват легалната трева

Легалната трева става нелегална и скоро се очаква да бъде забранена за употреба.

Както „Телеграф“ пръв съобщи, още в края на миналата година по магазините у нас се появиха вейпове с HHC течност. Те имат психотропен ефект, наподобяващ „напушването“ от джойнта, но активната им съставка е т.нар. хексахидроканабинол – полусинтетичен канабиноид, който не попада в списъка със забранени вещества. Така допреди дни HHC вейп можеше да бъде купен напълно легално и свободно от стотици магазини в цялата страна. Сега обаче тези продукти се изтеглят от пазара, показа проверка на „Телеграф“. Причината за това е решение на Националния съвет по наркотични вещества (НСНВ).

Контрол

На първото си заседание за тази година НСНВ е разгледал „потенциалните здравни рискове при употребата на течност за електронни цигари със съдържание на веществото Hexahidrocanabinol“. В резултат на това съветът е приел да се постави под контрол HHC в Списък 1 на Наредбата за класифициране на растенията и веществата като наркотични. За да бъде включено в забранителния списък обаче, е необходимо здравният министър да го предложи за гласуване в Министерския съвет и едва тогава промяната става окончателна и официална. Към момента това все още не се е случило.

От съвета по наркотични вещества обаче са затворили вратичката за употребата на вейповете, като са записали, че до включването на HHC в забранителния списък „веществото следва да се разглежда като аналог на тетрахидроканабинола“, познат още като THC, който е активна съставка в канабиса и е част от забранителния списък.

Аналог

Според юристи, за да бъде разглеждано като аналог, следва HHC и THC да имат еднакъв химичен състав. В противен случай легалната трева си остава легална, докато забранителният списък не бъде окончателно променен. В същото време при положителен тест за употреба на наркотици, направен например на шофьор, това, че той е пушил HHC, няма да го измъкне. Според употребяващи обаче въпросните вейпове много често заобикалят дрегерите.

Така или иначе сега те трудно могат да бъдат открити по магазините. Наша проверка в няколко обекта в центъра на София показа, че на повечето места продуктите са изтеглени и не е ясно кога и дали отново ще бъдат пуснати в продажба. Новите разпоредби обаче все още не са стигнали до всички, тъй като успяхме да намерим вейп с HHC в три по-малки квартални магазина в столицата.

Европа затяга контрола

Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA) също е ангажиран с проблема. Само преди ден – в понеделник, те публикуваха подробен доклад от над 100 страници за HHC и наличната до момента информация. Според експертите HHC е идентифициран за първи път в Европа през май 2022 г., като само за осем месеца до декември м.г. вече бил открит в 70% от държавите членки на ЕС. Към края на месец март тази година EMCDDA е получила доклади чрез системата на ЕС за ранно предупреждение на

нови психоактивни вещества, че са идентифицирани набор от продукти с HHC в 20 държави членки на Европейския съюз (ЕС) и Норвегия. Изтъква се, че HHC се продава открито като „законен“ заместител на канабис и освен като течност за електронни цигари и вейп се предлага също под формата на сладкиши и други хранителни продукти. Тъй като не е известен ефектът му след употреба при хората преди 2021 г., от центъра смятат, че HHC трябва да бъде подложен на строг мониторинг и доклади. 

източник: Телеграф, Ралица Димитрова По статията работи Ивана Димитрова 

Добавете Вашия коментар

TOP