ИЗСЛЕДВАНЕ: Любителите на вино изкараха късмет, напитката пази от COVID-19

06 Февруари 2022 | 11:33
0 коментара
Любопитно
ИЗСЛЕДВАНЕ: Любителите на вино изкараха късмет, напитката пази от COVID-19

Екип от китайски учени анализира връзката между консумацията на различни алкохолни напитки и риска от заразяване с COVID-19.

Изследователите от две болници направиха изследване, в което взеха участие 473 957 души на средна възраст 69 години, 16 559 тях са били с положителна проба за новия коронавирус. Те са били разделени на няколко групи, а именно непиещи, бивш пиещи и настоящи пиещи, и по честота на консумация на алкохол (по-малко от три пъти седмично, повече от три пъти седмично и никога).

Изследователите са стигнали до заключението, че „червеното вино, бялото вино и шампанското имат шансове да намалят риска от COVID-19“.


Интересно е, че докато ефект на червеното вино срещу COVID-19 е значителен, независимо от честотата на приема му, вероятно поради високите концентрации на фенолни съединения в тази напитка, „ефектът е само когато се консумира алкохол в количество над указанията“.

Докладът на учените обаче носи лоши новини за любителите на бира, сайдер и спиртни напитки. „Консумацията на бира и сайдер увеличава риска от коронавируса, независимо от честотата и количеството на приема на алкохол“.

Добавете Вашия коментар

TOP