Изследване: Има 7 вида шофьори, от кой сте вие?

07 Декември 2015 | 10:38
0 коментара
Любопитно
Изследване: Има 7 вида шофьори, от кой сте вие?

<span class="\&quot;recenziq\&quot;" style="\&quot;border-bottom:1px" solid="" #c9c9c9;\"="">Изследване проведено от Goodyear и Лондонското училище по икономика показва, че агресивното поведение на пътя е заразно. Проучването е направено в 15 държави - Великобритания, Белгия, Германия, Швеция, Франция, Италия, Испания, Австрия, Словения, Холандия, Полша, Чехия, Румъния, Русия и Турция, като са били анкетирани 9000 шофьора.

Резултатите не са изненадващи - поведението на другите влияе на шофирането на всеки.

Изследването установява определена "психическа епидемичност" - един добър жест или една агресивна постъпка могат да създадат лавинообразен ефект, в който шофьорите са повлияни от поведението на другите и следват техния пример.

Така от една страна, когато повечето хора реагират изнервено е по-вероятно агресията на пътя да продължи да се увеличава - агресията на пътя поражда още агресия.

Добрите постъпки биха имали положителен ефект - за нашата страна подходящ пример би било премигването, с което водачите си подсказват, че на близо има кола на КАТ.

87% от запитаните твърдят, че внимателното поведение на другите участници ще повлияе положително и на тях, а 55% признават, че ако са раздразнени ще изкарат гнева си на друг участник в движението.

Goodyear и Лондонското училище по икономика са открили още, че спрямо поведението си към другите участници, шофьорите могат да бъдат категоризирани в 7 вида:

- Учителят - той иска да покаже на другите къде са сгрешили на пътя, като освен това търси признание за своите умения и факта, че е изтъкнал чуждата грешка.

- Знаещият всичко - този тип шофьори, често се изнервят и обвиняват, за всичко другите участници в движението, като често им викат или надуват клаксона с гняв... докато стоят на сигурно в своите автомобили.

- Състезателят - тук името подсказва всичко. За този тип шофьори изпреварването създава чувство за надмощие, ако бъдат изпреварени на пътя или на паркинга това би ги раздразнило сериозно.

- Наказателят - при тези шофьори агресията взема превес и те искат да накажат или отмъстят на другите за тяхната грешка... не е изключена и физическата саморазправа.

- Философът - този тип шофьори осъзнават, че няма смисъл да се изнервят от грешките на другите и приемат със спокойствие създалите се опасни ситуации.

- Избягващият - този тип не обръща внимание на поведението на другите участници в движението и не се влияе от тях, като просто иска да напусне създалата се ситуация.

Добавете Вашия коментар

TOP