Изсечени дървета около водоем край Дъбрава

25 Април 2023 | 13:40
0 коментара
Общество
Благоевград
Изсечени дървета около водоем край Дъбрава

Снимки на десетки отсечени дървета около водоем в района на благоевградското село Дъбрава, който от години не функционира като такъв, предизвикаха масово негодувание в социалните мрежи. Това е любимо място за почивка сред природата за стотици жители на община Благоевград, които подкрепят и местната инициатива за превръщането на района около селото в туристическа дестинация. Кой изряза дърветата и защо?

Един от възмутените жители на община Благоевград, който публикува в социалните мрежи и снимки от района с изрязаните дървета, е Росен Георгиев, председател на Асоциацията за европейско развитие на българското село и бивш кмет на село Дъбрава. Той констатирал масовата сеч навръх Великден, когато излязъл на разходка със семейството си.

"Това е водоем, който се намира на съвсем малко разстояние от село Дъбрава, от остатъчните активи на АПК. Този водоем приличаше на естествено езеро с прекрасна растителност. Дърветата бяха на повече от 50-60 години", разказа Георгиев пред БНР. За него е странно, че "водоем, който не се експлоатира, бива почистван".

"Повече от 30 години този водоем не е използван. Той няма естествен приток на вода. Единственият начин за пълненето му е чрез помпена станция на река Бистрица, която отдавна не функционира. Цялата съпътстваща инфраструктура е разрушена. Поливната система е напълно разграбена, занемарена и струва милиони да бъде възстановена", твърди Георгиев.

Почистването на водоема и района около него е било извършено от Предприятието за управление и стопанисване на язовирите. От там обаче настояват, че е премахната растителността само във водоема и че той е годен за ползване.

Това е само един от общо 182 язовира и водоема, предадени на държавното предприятие, което има ангажимент да ги направи безопасни и да ги приведе в действие при необходимост.

"Ние го приехме от общината този водоем, той на практика е язовир и започнахме да го експлоатираме. Там е недопустимо по язовирната стена да има дървета, храсталаци, които пречат да вижда дали може да се появи някаква филтрация, някакъв теч. Язовирната стена е почистена, около нея нищо не е рязано", твърди директорът на поделението за Югозападна България Харизан Тамахкяров. По думите му преливникът е почистен.

"В момента той се пълни, по довеждащ канал приижда вода. Ще се напълни, колкото е необходимо. Ние отговаряме за безопасността на този язовир. Ако не го експлоатираме съгласно изискванията, на нас ще ни бъдат наложени санкции от проверяващия орган", коментира директорът.

На всичките предадени 182 язовира са били направени обследване, техническа документация, програми за технически контрол. "За тези язовири, които сме приели, правим всичко възможно да бъдат безопасни, да бъдат извършени съществени ремонти, за да се ползват, когато е необходимо", уверява Тамахкяров. /БНР/

Добавете Вашия коментар

TOP