Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов подаде оставка.


Служебният министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков поиска официално оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

„Причината е назряло обществено недоверие към Държавен фонд „Земеделие“, съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство“, обясни позицията си проф. Бозуков.

Той допълни, че е получил сигнали от бенефициенти за нередности при проекти и е необходимо да се направи цялостна ревизия на фонда.

„За да може да бъде извършена коректна проверка в Държавен фонд „Земеделие“ очаквам оставката на Румен Порожанов до 1 час“, заяви още министър Бозуков.

Кой е Румен Порожанов

За пръв път Порожанов влиза във фонд „Земеделие” през март 2011, при това без провеждането на конкурс, какъвто се изисква по закон. Причината е, че е „топ ниво” - тази оценка за неговите качества е дадена от тогавашния ресорен министър Мирослав Найденов.

Своя професионален път, според официалните източници, Румен Порожанов започва в далечната 1992 г. в Министерството на финансите. По-късно се премества в Министерски съвет, където е съветник в периода 1995-1996 г. Големият старт на неговата кариера започва с идването на НДСВ на власт. През 2002 г. той оглавява борда на Булгартабак холдинг”. Неговата основна задача е да осигури информационно приватизацията на тютюневия гигант. На този пост Порожанов остава до 2005 г., когато е сменен, за да се върне три години по-късно като представител на НДСВ.

Източник: БГНЕС

2009 г. бележи нов етап в кариерата на Порожанов. След идването на власт на Бойко Борисов и ГЕРБ той е назначен за началник на кабинета на финансовия министър Симеон Дянков и влиза в надзора на Българската банка за развитие. За да се премести 2 години по-късно във фонд „Земеделие”. Буквално ден преди новата 2012 г. Порожанов е жестоко пребит пред дома си. До ден-днешен не е ясно кой и защо го е нападнал.

След падането на Бойко Борисов от власт и съставянето на ново правителство начело с Пламен Орешарски Порожанов напуска фонда.

Справка в търговските регистри показва, че съпругата му Веска Порожанова има дял в няколко фирми. Една от тях е „Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан”, която се занимава с търговия и преработка на селскостопански стоки и търговия с оръжие, пише „Капитал”.

Звездата на Порожанов отново изгрява в началото на август 2014 година, когато става служебен финансов министър в кабинета „Близнашки”, назначен от тогавашния президент Росен Плевнелиев. Още в самото начало излизат документи, които показват връзките на Порожанов със служебния земеделски министър Васил Грудев и началника на кабинета на агроведомството Иван Капитанов. Те са ръководили неправителствената организация „Сдружение Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове”. Тя е регистрирана на 26 февруари 2014 г. Председател е бил Порожанов, а негови заместници - Грудев и Капитанов. Информация бе оповестен след медиен натиск.