Изпълнители от 18 държави са в програмата на „Банско джаз фестивал“

19 Април 2022 | 15:48
5 коментара
Култура
Изпълнители от 18 държави са в програмата на  Банско джаз фестивал

[Изпълнители от 18 държави са в програмата на „Банско джаз фестивал“]
[Lupa.bg]
Автор: Lupa.bg
OGLAS
Стабилно кръвно налягане до старост. Рецепта
[ContentExchange]

За двадесет и пети път джазът ще изпълни Банско. Програмата на една от емблемите на планинския град – „Банско джаз фестивал“, тази година събира в осем дни изпълнители от осемнадесет държави в двадесет концерта. 

От 6 до 13 август на сцената на „Банско джаз фестивал“ ще свирят едни от най-популярните имена в света на джаза от целия свят. Програмата представиха на пресконференция днес кметът на Банско Иван Кадев, председателят на Управителния съвет на Асоциация Фестивалите в България Илияна Щерева и участници.

Тази година имаме силно международно участие, с водещи имена в джаза, а новото ще е джаз академия за млади, талантливи и перспективни изпълнители, обяви кметът на Банско Иван Кадев.

Те ще могат да се изявяват на младежката сцена в ранните концерти, а в следобедните часове ще бъдат организирани джаз импровизации в различни локации в града. Кулминацията ще са вечерните концерти, след които ще има джем сешъни. 

Началото на „Банско джаз фестивал“ тази година ще поставят Ангел Заберски Биг бенд и Милица Гладнишка, RADZ Band от Украйна и Electric shock от Унгария. Сред имената на тазгодишното издание са още Дафна Леви, Игор Уилкокс, Салвадор Сорбал и много други, обяви председателят на УС на Асоциация Фестивалите в България Илияна Щерева. 

На фестивала ще бъдат представени специални проекти, които са уникални за музикалната сцена в България, каза още тя. Във втората фестивална вечер Любо Денев излиза на сцената с арменската изпълнителка Арпи Алто, която ще пее на четири езика – български, арменски, френски и английски.

Част от програмата издаде Любомир Денев, който се включи в пресконференцията онлайн, като посочи, че изпълнението на Арпи Алто ще започне с „Хубава си, моя горо“, която ще се съчетае с арменска песен. 

„Банско джаз фестивал“ среща на една сцена български и чуждестранни изпълнители, обявиха още организаторите. Такъв проект е група „Арифа“, представена от Живко Василев. В нея участват, освен него, музиканти от Турция, Унгария и Германия, а самата група е създадена в Нидерландия. Те ще представят проекта си „Пътешествие по Дунава“. 

На пресконференцията присъстваха още програмният директор на радио „Jazz FM” Светослав Николов, водещ на фестивала, и проф. Стефка Оникян, която е част от джаз академията на фестивала в Банско. 

Добавени коментари

Ебаненски публикува:
20 Април 2022 | 08:11
Тази година джаз феста ни ще е пълна чалга. Въчкова ще друса шкембак и ще пие коктейли. Честито ни!
Банско публикува:
19 Април 2022 | 17:21
В последните години паричките са все за хубостниците,нарко-пласьорите и прелюбодейците от Сдружението…
Црън Дине публикува:
19 Април 2022 | 16:46
Най фного парички че има за Дине Дурчов. Той коли и беси в община Банско
Банскалия публикува:
19 Април 2022 | 16:20
Илиана Щерева,което е едно от лицата,организиращи джаз-фестивала е в доста тесни взаимоотношения със Сашка Въчкова,която пък “по случайност” е зам-кмет на Банско.Това,ако не е конфликт на интереси или шуробаджанащина…
Еринини публикува:
19 Април 2022 | 16:11
А да ни е успешен джаза тази година! Бая парички ни чакат а вие си мишкуваите! Кадев е НАШ!!! Балъчета!

Добавете Вашия коментар

TOP