Изправеният на съд за лихварство В. Шалявски издържа само 2 часа и простена: Изпитвам смъртоносна болка, не мога 1 листо да държа

08 Март 2017 | 19:41
0 коментара
Общество

Окръжен съд – Благоевград даде старт на делото за лихварство срещу благоевградския заложен бос Венцислав Шалявски и бившия му бодигард Георги Разсолков. Заседанието продължи 2 часа, тъй като само толкова време може да издържи в съдебна зала 50- годишният бизнесмен, който страда от тежко заболяване – мускулна дистрофия.

Той е на 100% инвалид и според медицинската експертиза на лекарите специалисти не може да остане в инвалидната количка повече от два часа, тъй като започва да изпитва силни болки, което се видя и на вчерашното заседание. В първия час Венцислав Шалявски се държеше стоически, въпреки че на няколко пъти помоли шофьора си Николай да му вдига и сваля краката или да го приближи по-напред, за да чуе какво говори съдията. Двамата му адвокати Красимир Дуков и Любомир Новиков поискаха делото да бъде върнато обратно на прокуратурата, тъй като материалите по обвинителния акт не са предявени, което е съществено нарушение на процесуалните права на техния подзащитен.

Прокурор Весела Стоилова възрази и изтъкна, че разследването е продължило 6 години, като миналата година в периода април-август са били определени дати за запознаване с обвинителния акт. Защитата настоя да бъде изискана справка от БНБ за кореспонденцията, която е имал през 2007-2008 г. с тях като физическо лице и управител на фирма Венцислав Шалявски, за да уведоми, че извършва дейност, свързана с парични заеми. Адвокат Новиков заяви, че въпросната кореспонденция е била иззета като доказателство от разследващите органи, но била укрита от прокуратурата и не е приложена към делото. Адвокат Дуков направи искане да се провери записа от предходното заседание, когато също е поискал делото да бъде върнато обратно в прокуратурата. Съдебният състав, председателстван от Диана Узунова, се оттегли на съвещание, след което от направените искания уважи само това, касаещо справката в БНБ, и даде ход на делото, като пристъпи с разпит на свидетелите.

Първият и единствен свидетел, който бе разпитан вчера, беше служителят от Икономическа полиция Марин Марков. Той обясни, че се е занимавал с жалбата на жена с фамилия Деведжиева, която взела заеми от Шалявски и след това загубила жилището си. Делото тръгнало първоначално срещу неизвестен извършител, след това било прекратено, тъй като тя заминала за чужбина. Разпитът бе прекъснат тъй като подсъдимият бизнесмен се намеси и каза:  „Аз не знам какво става в момента, нито в какво съм обвинен. Не съм прочел 1 лист от обвинителния акт, защото няма как физически да го държа и някой трябва да ми го прочете. Аз не мога вода да пия, едно листо не мога да държа, камо ли обвинтелен акт. Изпитвам страшни болки, не разбирате ли?”, каза подсъдимият бизнесмен. Разпитът на полицейския служител продължи и той цитира конкретни имена на хора, които са получавали парични заеми срещу лихви – Василка Христова, петричкият бизнесмен Руско Енчев, като сумите били събирани с помощта на приближените на Шалявски, сред които бил и неговият шофьор Георги Разсолков, който карал лек автомобил „Мерцедес“. Всички събрани оперативни данни са докладвани на ръководството на полицията и Окръжна прокуратура.

„Нашият анализ показа, че от 2005 до 2011 г. са раздавани заеми срещу лихви, като някои от длъжниците са били заплашвани“, заяви  свидетелят Марков. Адвокат Новиков се възпротиви срещу начина на водене на разпита и настоя да се говори конкретно, а не с общи приказки. Шалявски каза, че изпитва смъртоносна болка и иска да си легне, и извика шофьора си на помощ, който му даде да пие вода. Съдията помоли за още малко търпение до приключване на разпита на свидетеля. Адвокат Дуков реши да сложи край на мъчителната сцена и поиска приключване на заседанието, тъй като двата часа за изтекли. „Аз не мога и 1 час да стоя. Не желая да слушам нито прокурор, нито свидетел”, каза подсъдимият.

Съдът определи дата за следващото заседание, когато ще бъдат разпитани следващите свидетели. По списък това са 116 човека, като в едно заседание ще бъдат изслушвани не повече от 5 с оглед физическата издръжливост от 2 часа на обвиняемия бизнесмен. Грубият разчет показва, че на един свидетел се падат не повече от 20 минути, в които трябва да се поберат въпросите от страна на прокурор, защита, съдия и неговите отговори. Така само за свидетелите ще са нужни минимум 23 съдебни заседания, отделно от това са разпитите на вещи лица и евентуалните бъдещи отлагания, което означава, че на делото не му мърдат още 3-4 години.

Венцислав Шалявски е обвинен, че в продължение на 10 години – от 2005 г. до 2015 г., като физическо лице без съответно разрешение извършвал по занятие банкови сделки – незаконно предоставял кредити. Отпусканите от него суми варирали от 100 лв. до 30 000 лв., при месечни лихви от 3% до 20% за различни срокове до тяхното издължаване, както и срещу учредяване на договорна ипотека върху недвижим имот. По този начин той получавал от 50 лв. до 2000 лв. лихви месечно по различните кредити. В единия от случаите за незаконно предоставен кредит в размер на 11 000 евро, при 12% месечна лихва, той успял за период от 36 месеца да си набави 47 520 евро. На друг кредитополучател предоставил 25 000 евро срещу задължение за плащане на месечна лихва в размер на 2225 евро. Георги Разсолков е обвинен, че му помагал да събира дължимите лихви от различни кредитополучатели. Според прокуратурата неправомерно получените от Венцислав Шалявски доходи възлизат на 23 769 лв. и 49 970 евро.

50-годишният благоевградчанин има бизнес от години, свързан със заложните къщи. Той е едноличен собственик и управител на фирмите „Заложна къща Енигма” ЕООД (от 2008 г.) и на „Заложна къща Верте“ ЕООД ( от 2009 г.), чийто основен предмет на дейност е предоставяне на парични заеми чрез обезпечаване на залог върху движими вещи и продажба на злато, сребро, платина и скъпоценни камъни.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP