Изпитани природни рецепти при болно гърло

13 Октомври 2017 | 23:18
0 коментара
Любопитно

Много родители предпочитат да не тъпчат децата си с лекарства и за тях народната медицина е добра алтернатива. За децата това е най-безопасното лечение, стига да се отчита възрастта на детето и тежестта на симптомите. Защото бабините лекарства не винаги са подходящи, особено ако детето е много малко или заболяването е тежко.

Класика при болно гърло са компресите. Компресът с извара значително намалява болката. Към ½ л. прясно мляко се прибавя 1 с.л. оцет, кипва се и млякото се пресича. Прецежда се и получената извара се разстила между два пласта тензух или марля. Поставя се върху шията, а отгоре са завързва с памучна кърпа. Престоява няколко часа, може и да се спи с него. Същият ефект се постига и с яйчен белтък. Белтъка от сварени яйца се настъргва на ренде и се поръсва с пудра захар. Слага се около шията и се завива с кърпа. Престоява няколко часа.

Други идеи за компреси от народната медицина са:

2 средно големи картофа, 1ч.л свинска мас. Добре сварените картофи се смачкват и получената каша се поставя върху топла кърпа. Шията се намазва със свинската мас и компресът се поставя отгоре. Завива се около врата, поставя се суха кърпа и се фиксира с вълнен шал. Дръжте компреса, докато ви е топло.

4 глави лук се изпичат, след това се обелват, пасират и към тях се прибавя половин с.л пудра захар. С тази смес, докато е още топла се прави компрес на гърлото преди лягане, който остава там цяла нощ.

Локалното третиране на гърлото е неприятно, но често дава добър резултат. Възпалената лигавица на гърлото се успокоява от чай от лайка, салвия, мед, небет шекер, нишадър. Последният не се използва директно, а се духа през мокра сламка за пиене потопена в нишадър, за да полепне по нея. Голяма грешка е масовото използване на содата за махане на гнойни налепи по сливиците. Така ще травмирате и без това възпалената лигавица и ще докарате повръщане на детето. Острите частички на содата могат да разкъсат някой капиляр на гърлото и да вкарате инфекцията в кръвообръщението на детето. Друга грешка е даването на горещи течности. Чаят трябва да е топъл, не горещ. Подходяща и приятна напитка за облекчаване болките в гърлото е следната: Седем листа от индрише, седем бонбони лукчета и седем локума се варят в ½ литър вода. Приемат се по 1-2 чаени лъжички 3-4 пъти дневно.

При възрастните и по- големите деца, които могат да съдействат на лечението, инхалациите много облекчават състоянието. Сварете вода с лайка, махнете от котлона и тогава поставете сода за хляб. Инхалирането става с помощта на фуния или с кърпа на главата надвесена над съда. При по-малките използвайте следната рецепта. В дълбок съд залейте 2 с.л. лайка с 2 литра вряла вода и поставете до главата на детето докато спи. Внимавайте малкото да не дръпне съда и да се изгори.

Гаргарите са изпитано средство против гърлобол. Най-лесно се прави с отвора от лайка и сода с температура на тялото. Към лайката може да се прибави и градински чай за засилване на ефекта. Смесват се равни количества лайка и листа от градински чай. Една супена лъжица от билковата смес се залива с 200 мл. вряла вода. След 10-15 минути запарката се прецежда, прибавя се 1 супена лъжица мед и се правят гаргари. Изключително ефикасна е гаргарата със салвия . Накъсайте на ситно няколко пресни листа от салвия и ги залейте с половин литър вряла вода. Могат да се използват и сушени листа – една чаена лъжичка. Оставете да киснат 10 минути и прецедете. Правете гаргара винаги щом усетите болки в гърлото. Болката изчезва почти веднага, особено ако се използват пресни листа.

Edna.bg

Добавете Вашия коментар

TOP