Изписват още 7 излекувани от коронавируса

24 Март 2020 | 11:18
0 коментара
Общество

Още 7 излекувани от коронавируса  Covid-19 предстои да бъдат изписани, съобщи началникът на Оперативния кризисен щаб ген.-майор проф.  Венцислав Мутафчийски.

"От няколко дни се опитваме да докажем, че 7 души са изчистени от вируса, но не можем да го докажем, нищо, че са в перфектно здраве, каза генералът. Очевидно се чакат два отрицателни теста, за да бъдат обявени за напълно изчистени от вируса, поясни той”.

По думите му те не са изчистени от вируса и стоят в болница, въпреки че са изнервени от това, защото се чувстват в перфектно състояние.  Към момента доказано излекувани са трима, трима са починалите. За последното денонощие е показана една положителна проба. С нея заразените стават 202-ма.

Очакват се резултатите от още 29 проби. Не гледаме като на тенденция на факта, че има само една положителна проба за денонощие спрямо 30 преди няколко дни. След тях последваха 15, а после 12, каза още ген.-майор проф. Венцилав Мутафчийски. Това не показва тенденция, трендът се покачва. Затова е рано да се правят изводи.

Две банки дариха 350 000 лева за трите  болници - ВМА, Александровска и „Пирогов”. ОББ е предоставила  200 хил.,  Райфайзенбанк -  150 хил. лева.

Ген.-майор  проф. Мутафчийски поясни, че по отношение на Военно-медицинска академия, която е второстепенен бюджетен разпоредител, се казва на спонсорите от какво има нужда. Те доставят необходимото и, на практика, в болницата пари не постъпват. Дарението се получава в натура.

Другите болници са търговски дружества, могат да разполагат с парите, да решават и да закупуват. Тогава обаче, те самите изпадат от хипотезата на обществени поръчки. От там ме увериха, че имат подготовка за такова нещо, каза още генерал-майор проф. Мутафчийски. Той посочи, че при желание за спонсорсство, от щаба ги подканят да приведат средствата на Министерството на здравеопазването, където има разкрита дарителка сметка.

Това е по-фундаментален подход към проблема, защото МЗ прави всички големи поръчки, включително за тестове, за предпазни облекла, за лекарства. Там е оправдано да отиват най-много финансови потоци, допълни шефът на Оперативния кризисен щаб. Някои дарители обаче изразяват желание да дарят за определена болница. Затова те фигурират в нашите съобщения. Аз апелирам бъдещи дарители да се обърнат и към други болници. Има желаещ да дари 400 000 лева. Аз го призовах да ги предостави на лечебно заведение извън София.

Добавете Вашия коментар

TOP