Измамите в интернет: Недоволни потребители създават групи в социалните мрежи

19 Март 2021 | 10:55
0 коментара
Общество

В нета редовно ни продават менте стоки за маркови. Припомняме, че през миналата година броят на жалбите, свързани с онлайн пазаруване, е скочил с 20 на сто. Причина за бума на търговията в мрежата стана пандемията от COVID-19. Сигналите, постъпили в КЗП през 2020 г., наброяват 20 000, а наложените санкции са в размер на 1 200 000 лева.

Сред челните продукти, пробутвани през мрежата, са и менте парфюмите, четем в сигнали на потребители в онлайн пространството. Според потърпевш клиент родна платформа за онлайн пазаруване мами потенциалните купувачи с разредени парфюми, представяйки ги за оригинали. Така потребителите плащат цената на автентичния аромат, а „Когато пристигна, парфюмът беше с компрометирана опаковка, на нея не бе указано кой е вносител“, жалва се в мрежата измаменият, който купува продукта на промоционална цена от 118 лв. Негативни коментари във връзка с артикула се “изливат“ и в самия онлайн магазин – “не бих поръчала отново, не е оригинален“. Парфюмите обаче далеч не са единствените стоки менте на пазара. Оплакванията са свързани основно с поръчки на дрехи и тяхното незадоволително качество. Подобен казус описват потребители и в края на февруари. Те посочват, че “търговецът продава дефектни, втора употреба или неработещи стоки, като ги обявява за нови.“ Освен това той

- Реклама -

не издава фактури, касов бон или друг документ,

удостоверяващ продажбата, което буди съмнения у купувачите дали стоките не са крадени.

Затова и в социалните мрежи масово се създават групи на недоволни, ужилени от некоретни търговци клиенти, но също така и от търговци, разигравани от потребители. Администратори на специализирани страници пък влизат в ролята на клиенти под прикритие и тръгват по петите на нелоялните продавачи. В мрежата вече има групи под наслов „Некоректен ли е?!”, в които потребителите публикуват снимка на съмнителното лице, а след проверка от страна на членовете й получават отговор дали е безопасно да работят с определен търговец. Подобни функции изпълняват и специализирани платформи за подаване на сигнали за нарушения в различни сфери. Създателите на сайта подчертават, че

той се следи от компетентните органи

като Комисията за защита на потребителите (КЗП), Националната агенция по приходите, Националния осигурителен институт и МВР. Доказателство за това са и положителните отзиви от доволни потребители.

„Сайтът помогна моят пост да достигне до повече хора и по този начин моят труд бе заплатен и аз вече нямам претенции към съответната фирма и длъжностно лице“, гласи един от тях.

От своя страна пък от оплакващите се търговци най-често в интернет пространството пишат собствениците на куриерски фирми, като повечето случаи са свързани с невзети пратки от клиенти. Нерядко в нета се пускат записани телефонни разговори, даващи повод за нови препирни в социалните мрежи, като в дигиталните кавги се включват и други потребители и предприемачи.

Добавете Вашия коментар

TOP