Изложба разказва за участието на Горна Джумая в Априлското въстание

20 Април 2021 | 10:51
0 коментара
Култура

Постерна изложба, посветена на 145 години от Априлското въстание и 170 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето, бе открита във фоайето на сградата на Община Благоевград. Тя е част от събитията, с които се отбелязват бележитите годишнини.

„Това е една по-нестандартна изложба, защото е експонирана в сградата на Общината. Заради пандемията, избрахме по-различна локация за тази изложбата и това е сградата на Община Благоевград, тъй като това е място, в което има доста сериозен поток от посетители по различни причини, така ще я видят повече хора“ – съобщи за Радио Благоевград д-р Кирил Алексиев, директор на Регионалния исторически музей в Благоевград, който уточни, че идеята е на заместник-кмета Пролет Трифонова.

В изложбата са експонирани 10 постерни табла, които разказват за бележити събития и личности, участвали в Априлското въстание, включително и от Горна Джумая.

„В тази изложба, освен информация, отнaсяща се до самото въстание всъщност, има един по-сериозен акцент – приносът на Горна Джумая съм този революционен кипеж от 1876 г., най-вече личността на Георги Измирлиев – Македончено и на другите водачи на въстанието. Малко известен факт е, че тук в Горна Джумая, също е имало подготовка за въстанически действия. Днес, много малко хора знаят, че Костадин Босилков, Арсени Костенцев и Мите Марков, са сред основните организатори на една такава въстаническа акция в нашия град и всъщност, затова има и репресии срещу тях“ – коментира още д-р Кирил Алексиев.

 

bnr.bg

Добавете Вашия коментар

TOP