Изложба, посветена на Паисий Хилендарски, дава възможност за нов препис на „История славянобългарска“

04 Ноември 2022 | 15:57
0 коментара
Общество
Изложба, посветена на Паисий Хилендарски, дава възможност за нов препис на  История славянобългарска

Изложбата „Духът на Паисиевата история“, посветена на 300-годишнитата от рождението на Св. Паисий Хилендарски и 200-годишнината от написването на „История славянобългарска“, дава възможност на посетителите да се включат в новия препис на емблематичното българско произведение, предаде репортер на БГНЕС.

 

Посетителите на изложбата могат да видят оригиналните ръкописи и да прочетат цитати, които са ключови за идеята на Паисий Хилендарски, която го подтиква да напише „История славянобългарска“. „Наистина сме се постарали кратко и синтезирано да извлечем най-важното за хората, защото знаем, че в забързаното време нямат време да се задълбочават“, каза пред БГНЕС д-р Ива Стоянова, куратор на изложбата „Духът на Паисиевата история“ и уредник в Отдел „Възраждане“ на Националния исторически музей.

„Предложили сме кратки текстове за атмосферата на Света гора, в която работи, за самата история, за езика, който ползва, съвременен, разбираем. Накратко сме представили неговите най-първи последователи, които преписват „Историята“, от тях вече останалите преписват преписите, които са много важни, понеже чрез тях тя достига и до нас, до наши дни и до всички български краища“, съобщи тя.

Изложбата предлага и интерактивен кът за младите хора и децата, които могат да се запознаят много лесно с „История славянобългарска“, с личността на Паисий Хилендарски чрез пъзели, тестове, карти на разпространение на преписите.

„Предложили сме на всеки, който желае, да участва в преписването на Паисиевата история. Това също видяхме, че има голям интерес“, подчерта д-р Ива Стоянова и обясни, че всеки, който иска, може да препише една дума, едно изречение, или колкото поиска, като по този начин се запознава и участва в създаването на новия музеен препис на „История славянобългарска“.

За най-малките пък има шаблони с оригиналното заглавие на произведението, които те могат да оцветят с цветни пастели и да си вземат за спомен. „Това е първи досег, след което на тези млади хора няма да им е непознато, когато срещнат в училище името на Паисий Хилендарски и се сблъскат с неговото произведение. Те вече ще знаят за какво става въпрос, ще бъде познато за тях и приятно, вярвам“, каза още кураторът на изложбата.

Директорът на НИМ доц. д-р Бони Петрунова благодари на всички, работили за модерното и оригинално представяне на изложбата, защото понякога е много трудно изключително ценни неща да бъдат в синхрон със съвременната епоха.

На събитието присъства и заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, който заяви по време на официалната церемония, че духът и заветите на Св. Паисий Хилендарски продължават да се носят в душите и в сърцата на всички българи. „Пожелавам на доц. Петрунова като директор на Националния исторически музей, на колегите от музея, както и на колегите от Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ действително всичко, което правят да бъде видяно, да бъде прието, да бъде почувствано от тези, които гарантират бъдещето на българската нация и на нашата държавност“, каза той. По думите му би било добре да се реализира всички преписи на „История славянобългарска“, с които разполага Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, да бъдат показани извън територията ѝ, за да може повече хора да се запознаят с българската духовност.

Изложбата „Духът на Паисиевата история“ ще остане отворена поне до началото на следващата година. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP