Изложба обедини ученици от всички осем училища в Петрич

17 Януари 2024 | 09:24
0 коментара
Култура
Благоевград
Изложба обедини ученици от всички осем училища в Петрич

Изложба „Моят свят“ обедини днес ученици от всички осем училища в Петрич. Тя е на свободна тема и в нея могат да се видят творби във всякакъв стил и техника. Озаглавили сме изложбата „Моят свят“, тъй като картините на учениците представят самите ученици. Идеята е чрез картините те да изразят самите себе си – своите мисли, чувства, мечти, желания за света. Интересното е да се проследи по какъв начин реалността се претворява в техните картини, каза за БТА Магдалена Шимова експерт „Връзки с обществеността“ в Историческия музей. 

Официалното откриване започна с изпълнение на Крум Крумов, който е възпитаник на Профилирана гимназия „Пейо Яворов“, и на вокално студио „Сгушена звездица“, а председателят на Общинският съвет в Петрич инж. Светла Данаилова отправи поздрав към младите творци. Тя посочи, че всички институции в общината са се обединили около идеята да подкрепят децата на общината и да стимулират талантите. Наша обща цел е развитието и подкрепата на талантливите деца на община Петрич във всички сфери на развитие и във всички дялове на изкуство, каза Данаилова пред присъстващите. 

Станислав Илиев, който е възпитаник на Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, разказа за БТА, че участва в изложбата с дигитална рисунка. Започнал е да работи по нея в началото на септември. Казва, че рисува почти всеки ден – и традиционно и дигитално. 

Мария Христова участваше в изложбата със своята картина на лъв, нарисувана с акварелни бои. За БТА тя разказа, че нейната творба представя животно, което за нея е красиво и наистина екзотично. 

Ралица Кантарджиева беше нарисувала пет картини. За БТА тя разказа, че рисува предимно пейзажи и портрети. Рисуването на пейзажи ѝ отнема повече време, особено когато нещо ѝ харесва и реши да акцентира върху него. Използва различна техника за различните творби. Когато рисува портрети,  използва смесена техника, а за пейзажите използва акрил върху платно. 

Изложбата ще остане в Историческия музей в Петрич за около месец, казаха оттам. 

Добавете Вашия коментар

TOP