Изключеният от БСП експредседател на партийната организация в Банско Костадин Дурчов: Такова чудо не е било и по времето на Тодор Живков

13 Февруари 2023 | 20:00
5 коментара
Политика
Изключеният от БСП експредседател на партийната организация в Банско Костадин Дурчов: Такова чудо не е било и по времето на Тодор Живков

Като социалист трето поколение с 30 г. членство в тази партия не мога да върна партийния си билет на бившия член на СДС К. Нинова

Бившият заместник областен управител на Благоевград и председател на общинската организация на БСП в Банско в периода 2011-2019 г. Костадин Дурчов в събота бе изключен от партията, на която е член от 30 години. Това стана на скандалния юбилеен 50-и конгрес на партията. Освен Дурчов, от БСП са изхвърлени още Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, евродепутатът Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, бившият преподавател в ЮЗУ Ваня Добрева, Мартин Жлябинков и ексдепутатът от Гоце Делчев Кирил Добрев. Част от тях викаха „Оставка“ във фоайето на конгресната зала. Мотивът за изхвърлянето им от редиците на БСП бе непристойно поведение и уронване престижа на партията. Те бяха отстранени с 490 гласа „за“, 82 „против“ и 28 „въздържали се“ от присъстващите в конгресната зала социалисти.

Конгресът започна със скандал, след като над 200 делегати не бяха допуснати да влязат. Сред тях беше и Кирил Добрев, когото съдът вече веднъж възстанови като член на партията. Добрев  предупреди за смяна на близо 70 процента от преброителите в последния момент, което според него щяло да опорочи червения форум.

Конгресът започна с обвинение от Валери Жаблянов в цензура, понеже делегатите не получиха проект за резолюция, в който се предвиждаше оставката на Нинова, внесен от него, Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов и др. Евродепутатът Петър Витанов също поиска първа точка от конгреса да бъде прекратяване на правомощията на председателя. Крум Зарков, който загуби лидерската битка срещу Корнелия Нинова, застана пред съпартийците си с мотива, че миналата година настоящото ръководство е спечелило конгреса, но е загубило изборите, и призова днес да стане обратното – да се откажат да спечелят този конгрес, за да може БСП отново да спечели изборите“.

След дълъг спор бе приет предварително одобреният от Националния съвет дневен ред, който не включваше обсъждане на темата за лидера.

Вътрешната опозиция се опита да превземе трибуната. Това не беше допуснато и недоволните напуснаха залата.

„Не приемам изключване от моята партия, която се ръководи от бивши членове на СДС. Аз попаднах в списъка с изключените като един от инициаторите за прекратяване на мандата й по желание на самата Корнелия Нинова“, обясни пред „Струма“ К. Дурчов.

Отвън 150-200 души викахме „Оставка“. Бяхме събрали 220 подписа за предсрочно прекратяване на мандата й, всъщност за потвърждаване на исканата й оставка от предишното заседание. Още в началото на конгреса стана ясно, че Нинова е намислила нещо – при 970 делегати в залата имаше 600 стола. Вътре имаше 500 и нещо делегати и почти нямаше свободни места. Нинова и няколкото човека около нея погазиха устава, подмениха мандатната комисия, подмениха преброителите… Тя вкара промени в устава, например без разрешение от партията да не можеш да заемеш министерски пост, и явно скоро ще започнем да махаме министрите си. Такова чудо не е било и по времето на Тодор Живков.

Човек от СДС, каквато е тя,  обаче мен не може да ме изключи от партията, защото съм трето поколение социалист. Аз скоро трябваше и член на Националния съвет да стана, защото доста членове се отказаха, 5-има души само имаше преди мен. Не, Нинова не може да ме изключи, БСП е и си остава моята партия“, заключи Дурчов.

В петък, на Националния съвет преди конгреса, ръководството на БСП предложи други 20 души за изключване от партията, сред които бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, Петър Мутафчиев, Дора Янкова, Емилия Масларова и др., които са в основата на вътрешнопартийната опозиция. По-късно обаче това предложение бе оттеглено.

„Това, което се случи на заседанието на пленума, е същото, което сме виждали и преди – липса на диалог, демонстриране на непоносимост към хората, които имат различно мнение. Този авторитаризъм няма да доведе до нищо хубаво за левицата. Не е важно какво мисли вътрешната опозиция в БСП, а какво мислят избирателите. А това не се харесва от тях. БСП има тежки проблеми. Думите на Корнелия Нинова, че били поканени другите леви партии да водят диалог с БСП, според мен са лицемерие. ДПС и ГЕРБ по-леви партии ли са?“, коментира Паскалев, който е инициатор за ляво обединение на всички партии, които през годините се отлюспиха от БСП.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Хвани тоя-бутни го в оня! публикува:
14 Февруари 2023 | 15:27
Двама са от Банско,на които не им стига власт.Единият е тоя мазник,другият е Сашо Мацурев с тротинетката.Чудят се на какви да се правят и да се изтъкват колко са велики и допринисли за Банско.Като че ли ние сме слепи и ненормални,та не им се сещаме на терикатлъците.Я се махайте бре мелзавци!Този път няма да ни излъжете!
Ха Ха публикува:
13 Февруари 2023 | 22:19
Да те еВа и мазният педал!
Поздравления публикува:
13 Февруари 2023 | 22:11
Дурчов е аут завинаги, заедно с двамата му лакеи Динко Пинко и Благой Милев. Това може да е само празник за Банско
tc tc публикува:
13 Февруари 2023 | 21:19
няма сайт,в който да не реве тоя
EbachA na duri публикува:
13 Февруари 2023 | 21:13
Стига си Зел курво недоебана пращай да еба циганската ти внучка да има кво да ядеш

Добавете Вашия коментар

TOP