Изграждат площадки за отдих на главен път Е-79

01 Април 2024 | 10:13
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Изграждат площадки за отдих на главен път Е-79

Възстановяват площадки за отдих и аварийно спиране по главен път Е-79. Инвестицията е на Агенция "Пътна инфраструктура". Площадките са 6 на брой. Те са между двата пътни възела Крупник и Кресна. Големината им е различна, но имат еднаква степен на износеност, с високи прагове между асфалта и самата площадка, стигаща на места до 30 сантиметра, без добра видимост и неосигуряващи условия за безопасността на пътуващите, информираха от АПИ.

Площадките са част от проекта за подобряване на трасето на Лот 3.2 на АМ „Струма“ и са свързани не толкова с безопасността на движението за хората, колкото с препоръките на ЕК за запазване биоразнообразието и намаляване натиска от трафика по Е-79 върху животинските популации в дефилето. При съгласуване на проекта със сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР – Благоевград и Главна дирекция „Национална полиция“ на АПИ е поставено изискване площадките за аварийно спиране и отдих да се приведат в добро експлоатационно състояние с цел осигуряване на възможност за отбиване на бавно движещите се автомобили, автобуси и камиони.

"В решението са поставени редица мерки и условия, като част от тях предвиждат да бъдат изпълнени дефрагментационни и преградни съоръжения в обхвата на участъка, минаващ през Кресненското дефиле, който се явява част от дясното платно на проекта за автомагистралата. През 2019 г. е разработен идеен проект за мерките, които са описани в цитираното решение, като същите са предвидени да се изпълняват при рехабилитацията на съществуващия път Е-79, в района на Кресненското дефиле, след като бъде построено лявото платно на автомагистралата. В следствие на постъпили през октомври 2019 г. коментари от Европейската комисия относно проекта за доизграждането на АМ Струма през Кресненското дефиле, в които основна препоръка от ЕК към АПИ е изпълнение на временни мерки, които да запазят биоразнообразието и да намалят натиска от трафика по Е-79 върху животинските популации в дефилето, както и да ограничат рисковете за възникване на ПТП. С настоящото инвестиционно намерение се предвижда възстановяване на площадките за аварийно спиране и отдих, изцяло и само по тяхната съществуваща ширина, без да се променя геометрията им. Проектното решение предвижда възстановяване на площадките за аварийно спиране и отдих, по следната технологична последователност", съобщават от пътната агенция и посочват дкак ще се изпълнят дейностите:

 

- Фрезоване на съществуващата асфалтова настилка;
- Изкоп на неподходящ пласт за пътна основа.
- Профилиращ пласт от трошен камък с дебелин min15cантиметра.
- Първи битумен разлив.
- Полагане на асфалтова смес за основен пласт тип Ао с дебелина от 7 сантиметра.
- Втори битумен разлив.
- Полагане на пласт от неплътен асфалтобетон с ПМБ 25/55-55 с дебелина от 4 сантиметра.

- Втори битумен разлив;
- Полагане на пласт от плътен асфатобетон тип А с ПМБ 45/80-65 с дебелина 4 сантиметра.

Добавете Вашия коментар

TOP