Изгоненият от с. Логодаж инвеститор К. Теодосиев мести плановете си за кариера в Бобовдолско

27 Февруари 2019 | 05:57
0 коментара
Общество

Инвеститорът Калоян Теодосиев, който бе спрян по съдебен път от кметовете на Логодаж – Пламен Червенков, на Селище – Благой Панайотов, и на Зелен дол – Ангел Младенов, да прави кариера до благоевградското с. Логодаж, прехвърля дейността си към община Бобов дол, където е задействал процедура за получаване на концесия за добив на трошен камък.

В селата Мали Върбовник и Голям Върбовник собственикът на фирма „Интерпром” ЕООД се кани да разрови площ от 232,2 дка в находише „Балево”. Договорът му за проучване на находището е от 2016 г., сключен е с Министерството на икономиката и е почти сигурно, че ще получи исканата концесия. Очаква се през следващите 35 г. край двете села да кипи усилена изкопна дейност предвид доказаните залежи в размер на 47,52 млн. тона варовици и доломити

Бизнесменът е изчислил, че за 35 г. може да извади 1 821 120 куб. м камък. Добивът на суровината ще става чрез открити кариери, в обем 30 000 кубика през първата и 50 000 през втората година. Кариерите ще са с дълбочина 775 метра, широки по 25-33 м., с 15- метрови стъпала в тях.    

Първите 5 г. Теодосиев планира да дълбае в южната част на находището, после – в северната. Кариерите ще се правят с взрив, а за намаляване на праховите емисии инвеститорът е обещал да оросява работните площадки и пътищата, по които ще се движат камионите. Децибелите ще са на максимум, тъй като край тях ще се монтира и трошачно-сортировъчна инсталация.

Според Теодосиев за добива на камък тук не му трябва отводнителна система, защото климатът в района не предполагал формиране на водно огледало в района на рудника – по данни на синоптиците тук падали годишно само 651 мм дъжд. Басейнова дирекция, която първа разглежда инвестиционното намерение на „Интерпром” ЕООД, обаче отказа да приеме на юнашко доверие това твърдение и поиска технологичната схема на добивната дейност и по-сериозни аргументи от страна на Теодосиев освен средните стойности на валежите. Дирекцията поиска още договор за доставяне на вода за оросяване на пътищата и кариерите, както и договор с фирмата, която ще чисти химическите тоалетни.

Най-сериозният проблем обаче е фактът, че 16 500 кв.м от източната част на находището попадат в санитарно-охранителната зона „Черешарнико” около водовземното съобъръжение за питейно-битово водоснабдяване на с. Мали Върбовник. Затова Теодосиев трябва с конкретни изследвания да докаже на водната инспекция, че по никакъв начин дейността му няма да доведе до негативни последствия върху водоизточника.

Не е ясно дали ще има реакция от жителите на Мали Върбовник и Голям Върбовник, край чиито къщи до 2054 г. ще има взривове и пушилка, но е много вероятно в Бобовдолско да се повтори миналогодишния казус с проектокариерата край Логодаж. Тогава тримата кметове заведоха дело в София главно поради факта, че новата кариера е само на 500 метра от къщите в Логодаш и е в непосредствена близозост до кладенеца, който е основен водоизточник. Докато хората в района се бунтуваха и плашеха с блокада на пътя към КПП – Логодаж, в парламентарна зала министър Т. Петкова отказа да отмени даденото от МС разрешение за концесия, тъй като според нея страховете на хората били неоснователни, но ВАС не се съобрази с министерския чадър и отмени разрешението на Министерството на енергетиката за разработване на кариера до благоевградското село.

 „Интерпром“ е фирма с капитал от 2 650 000 лв., занимаваща се със строителство, консултантски услуги и партньорство с фондове за изкупуване на земя, има сертификат за изпълняване на обекти на НАТО и лиценз за търговия с ток. Работила е като изпълнител е на водни цикли с еврофинансиране, участвала е в строителството на отсечки от метрото, в бензиностанции, ваканционни жилища по морето, подстанция на НЕК, газостанции и др. К. Теодосиев доскоро беше технически сътрудник на депутата от ГЕРБ ген. Стоян Тонев, който подаде оставка след медиен скандал за развиване на частен бизнес с държавни пари и злоупотреби за милиони левове в клиниката по дерматология на ВМА по времето, когато беше директор на академията.

Фирмата бе изгонена от Логодаж, но не е напуснала напълно Пиринския край – преди 2 г. тя получи разрешително за търсене и проучване за срок от 3 г. на метални полезни изкопаеми в санданското село Петрово.

ВАНЯ СИМЕОНОВА/в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP