Мебели за над 2 милиона лева, поръчани от военното министерство, са изчезнали, след като не са потърсени в продължение на години. През 2009 година Министерството на отбраната сключило договор за изработване на обзавеждане на 108 ведомствени жилища.

Мебелите са произведени и платени, но по неясни причини никога не са използвани и вече не се знае къде са.

Оказва се, че сделката за така наречените „златни апартаменти”, вече е проверявана.

Министър на отбраната е Николай Цонев.

За 14-те месеца начело на ведомството, той успява да купи стотици апартаменти за военните из цяла България.

Оправдаха Николай Цонев на втора инстанция

И върховният съд оправда Цонев по едно от делата срещу него 

Седем години по-късно – 2016-та, по сигнал на ДАНС военната прокуратура разбрала, че мебелите за 94 от апартаментите изобщо не са взети.

Надценените имоти бавят продажбите на жилища у нас

„Самото търговско дружество съхранява мебелите. Успява да монтира част от тях в някои от апартаментите, но за около 2,5 милиона мебели остават и започва една кореспондетска война – елате да си вземете мебелите и никой от длъжностните лица не предприема нищо до 2013 г.”, обяснява Елин Алексов – говорител на военна окръжна прокуратура.

Къде са мебелите не могат да ни кажат и от фирмата производител, която от доста време не съществува. Кои апартаменти са останали без мебели, кой живее в тях и конкретно кой е виновен - прокуратурата не казва.

Миналото пък показва, че сделките за закупуването на тези апартаменти

вече са проверявани и то през 2010 г., отново от военна прокуратура. Резултатът от това разследване не знаем. А защо новото разследване се е забавило толкова години – ще се изяснява.

През 2010 г. Николай Цонев беше разследван и за самата покупка на апартаментите. Срещу него имаше и няколко други дела. За три от тях Николай Цонев вече осъди България за 70 000 лева.