Избраха предложените от Радев подуправители на БНБ

29 Юли 2015 | 14:05
0 коментара
Политика
Избраха предложените от Радев подуправители на БНБ

Депутатите избраха предложените от новия управител на БНБ Димитър Радев подуправители на Централната банка.

122-ма от депутатите подкрепиха предложението на гуверньора на БНБ, а именно – досегашните подуправители Димитър Костов и Калин Христов, както и новото лице в екипа Нина Стоянова.

ГЕРБ, с изключение на Методи Андреев, ДПС, депутатите от АБВ и БДЦ, застанаха зад тримата кандидати, съобщи DarikNews.bg.

Въпреки че от Патриотичния фронт заявиха, че ще напуснат залата, те останаха и гласуваха „против“, също както Реформаторския блок, БСП и „Атака“. Така против предложението бяха 65 народни представители, а четирима се въздържаха.

В началото на пленарното заседание управителят на БНБ Димитър Радев заяви пред депутатите, че всеки от кандидатите за подуправители на БНБ е експерт с безупречна репутация.

Радев представи поотделно и тримата номинирани за негови заместници.

Още при избора си за гуверньор Радев предложи Димитър Костов за кандидат за подуправител - ръководител на управление „Банков надзор“, Калин Христов за кандидат за подуправител - ръководител на управление „Емисионно“, и Нина Стоянова за кандидат за подуправител - ръководител на управление „Банково“ на БНБ.

Същевременно народните представители от Реформаторския блок внесоха предложение за изменение в закона за БНБ, което

фиксира месечните възнаграждения, които получават гуверньорът и членовете на управителния съвет на Централната банка,

съобщи Нова ТВ.

Предложението на Реформаторите е продиктувано от практиката досега заплатите да се определят от вътрешно-ведомствена наредба, на база субективни критерии, които досега не са били достояние на обществото.

С предложението за изменение се определя месечно възнаграждение на управителя на БНБ в размер 95% от размера на заплата на председателя на Народното събрание, която актуално възлиза на 4185 лв.

Тримата заместниците на гуверньора ще получават месечно възнаграждение в размер на 90% от размера на възнаграждението на управителя на БНБ, а останалите членове на Управителния съвет в размер на 80% от възнаграждението на управителя на БНБ.

За останалите служители на банката заплатите се определят на база до 60% от размера на възнаграждението на управителя на БНБ в зависимост от длъжността, отговорностите, притежаваната квалификация и прослужения стаж.

Източник: DarikNews.bg, NovaNews.bg  

Добавете Вашия коментар

TOP