Изборите минаха, депутатите се връщат на работа

08 Ноември 2023 | 07:30
0 коментара
Политика
България
Изборите минаха, депутатите се връщат на работа

След едномесечна почивка заради местните избори, Народното събрание възобновява работа.

Очаква се да бъде внесен вторият вот на недоверие срещу кабинета "Денков - Габриел" след като от БСП оповестиха, че такъв ще бъде внесен веднага след като депутатите се върнат на работа. Вносители ще бъде опозицията - БСП, Възраждане и ИТН и оставка на правителството ще бъде искана заради провал в областта на отбраната.

Разпад на правителството обаче може да има и преди да бъде гласуван вотът на недоверие.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след балотажа на местните избори заяви, че в сряда ще събере партията, за да се реши как ще продължат занапред.

"Вече има нова сглобка, ПП-ДБ с "Възраждане" и БСП. По места работеха заедно против ГЕРБ. В сряда събирам партията, и навсякъде ще ни докладват как са играли ПП с Възраждане. Ако навсякъде е така, както беше в Банкя, където работеха заедно и плащаха пари, за да ме бият, ще видим как ще продължим нататък. ПП искат като стартира парламентът да говорим за данъчните закони, ако всичко е така, то това няма да стане", каза Борисов.

Той заяви също, че е имало споразумение с премиера Николай Денков, което обаче се нарушава.

"Денков си решава, че иска да маха шефа на ДАНС, написал писмо до Радев, и просто ме уведомява! В този й вид има по-силна сглобка - между Възраждане и ПП", каза още Борисов.

Преди да излязат депутатите в отпуск темата "Лукойл" също се оказа повод за напрежение между партньорите във властта - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

ГЕРБ поискаха отнемане на дерогацията на Лукойл с мотив, че рафинерията създава монопол в страната. Все пак решението за отнемане на дерогацията се отложи след като кабинетът увери ГЕРБ и ДПС, че Лукойл са решили да внесат 1,5 млрд. данъци към държавата, част от които да отидат като компенсация за цените на горивата от 0,73 лв. за литър. Все още обаче не е ясно дали това ще стане факт.

Последва извънредно заседание на енергийната комисия, на което се отмени ветото на президента върху Закона за енергетиката, от ГЕРБ поискаха да има и извънредно заседание на НС, за да може да се отмени ветото окончателно, но ПП-ДБ отказаха да влязат в зала.

"Хранилката на "Лукойл" се оказва много голяма – в нея има членове на кабинета, председатели на парламентарни групи и министри", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

До извънредно заседание се стигна и то в деня на края на предизборната кампания на местния вот, но народните представители не успяха да вземат нито едно законодателно решение поради липса на кворум.

Липсата на кворум обаче не бе най-големият проблем в НС. Тошко Йорданов, председателят на ПГ на ИТН, съобщи, че от доклад на ДАНС става ясно как заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините, записал ги е на телефона си, записал ги е на флашка. "Всички са компрометирани”, заяви Тошко Йорданов и определи действията на заместник-министъра като държавен преврат. Делян Пеевски, съпредседателят на ПГ на ДПС призова да се гласува на първия тур от местните избори само с хартия, а Десислава Атанасова, председателят на ПГ на ГЕРБ, поиска обяснение от кабинета, както и изиска от ДАНС да сезира прокуратурата. Обяснение от кабинета не дойде, а машините отпаднаха от местния вот на 29-ти октомври. Впоследствие премиерът акад. Николай Денков поиска отстраняването на шефа на ДАНС Пламен Тончев и респективно на неговия заместник Деньо Денев заради доклада, от който става ясно, че заместник - министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал кодовете на машините. За това си искане обаче Денков не е уведомил ГЕРБ и отново напрежението се покачи.

Парламентът стартира работа, но много въпроси остават нерешени  след като напрежението между ГЕРБ и ПП-ДБ не стихва. От 8 ноември, първият работен ден след едномесечната почивка, следва да стане ясно дали кабинетът ще просъществува, дали ще бъдат приети данъчните закони, какви ще бъдат параметрите на бюджет 2024г., който трябва да бъде внесен до средата на ноември, както и да се види какво ще бъде бъдещето на рафинерията "Лукойл" в страната ни.

Източник: БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP