ИЗБОРИТЕ ЧУКАТ НА ВРАТАТА: Общини преправят тъмните стаички на паравани

27 Март 2023 | 00:37
0 коментара
Общество
България
ИЗБОРИТЕ ЧУКАТ НА ВРАТАТА: Общини преправят тъмните стаички на паравани

Общините у нас масово ще преправят старите тъмни стаички на паравани, вместо да закупуват нови. Те бяха въведени с последните промени в Изборния кодекс.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче не одобри специални параметри за размерите и как трябва да изглеждат те. Това бе повод за леко напрежение с Министерския съвет, защото те имат отношение към техническото подсигуряване на вота. От кабинета дори посочиха, че няма нужда от унифициране, защото така общините ще се ограничат да поставят параваните в зависимост от пространството.

Указания

В самите методически указания на ЦИК обаче е записано, че в секцията трябва да се осигури място за гласуване, така че да се запази тайната на вота. Зад паравана трябва да се поставят маса, стол и син химикал. Трябва да има 2 или 3 табла. Първото да е с указания, че трябва да се ползват само знаците X или V и само син химикал. Второ – с имената на кандидатите по партийни листи. Третото – как да отбележим преференция. Именно това се взима като оправна точка от местната власт, че могат да ползват елементи от старите тъмни стаички за параваните. Такива са случите в Стара Загора, Хасково, Шумен и София. В Столична община ще махнат само една от завесите. Ще бъдат поставени така, че да се запази тайната на вота, но и да не се допусне например снимане на бюлетината. Те са направени от сгъваема П-образна конструкция на дървени крачета.

В Хасково ще ползват подвижните плоскости от старите тъмни стаички, така че краката и главата на избирателя да се виждат, но не и ръцете. Те са лесно преместваеми и са с непрозрачни текстилни материи. Налични са за 150 секции, като на места има по два паравана. В Стара Загора смятат, че техните стари паравани отговарят на методическите указания на ЦИК. В секциите в града също ще има по два такива. Целта – да не се образуват опашки. В община Невестино са правили проверка в интернет колко ще им излезе да купят нови, но заради високите цени се отказали. В Кюстендил обаче са поръчали 120 паравана от Нидерландия, като 10 от тях ще са за резерва. Цената им е около 55 лева на бройка.

Прегради

На свой ред Областната управа в София е поръчала да се изработят и монтират октанормни паравани и плексигласови прегради за организиране работата на трите районни избирателни комисии (РИК) в столицата. 23-та и 25-а РИК ще приемат документи в зали 1 и 6 в НДК, а 24-та РИК в зала „Асикс Арена“ (бившата „Фестивална“ - бел. р.). За целта ще бъдат платени близо 118 000 лева. Срещу тази сума ще получат 1700 метра паравани и общо 210 прегради. Всички те трябва да бъдат монтирани до края на март, а премахнати – до 4 април. На свой ред Столична община е направила подобна поръчка, но за наем на въпросните прегради за вота на 2 април, а след това и за местните избори. Цената за линеен метър е 62 лева без ДДС, а с данъка набъбва на 75,60 лева. източник: Телеграф/Тихомира Михайлова.

Добавете Вашия коментар

TOP