Избират управител на БНБ на извънредно заседание на парламента

18 Юли 2023 | 08:15
0 коментара
Политика
България
Избират управител на БНБ на извънредно заседание на парламента

Депутатите заседават извънредно на 18 юли, за да изберат управител на Българската народна банка.

След като БСП оттегли своята номинация – тази на Николай Каварджиклиев, кандидатурите, които ще обсъдят народните представители са две - на настоящия управител на БНБ Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ – СДС, и кандидата на „Възраждане“ Любомир Христов.

Вече двамата кандидати бяха изслушани в бюджетна комисия в НС, на което заседание представиха приоритетите си, едната от които "за", а другата "против" приемането на еврото.

Кандидатът на ГЕРБ, Димитър Радев, категорично определи мястото на България в Еврозоната, както и изрази готовност да утвърди страната ни като силен участник в Паричния съюз. „Стратегията е затягане на монетарните условия в страната. Целта, която поддържам е не по- късно от 1 януари 2025 г. България да влезе в Еврозоната”, заяви Димитър Радев. Той поясни, че БНБ е в добра изходна позиция, тя е единствената Централна банка извън Еврозоната, която работи в тясно сътрудничество с ЕЦБ, силно интегрирана е в Еврозоната, няма и допълнителни критерии за нейното влизане. „Ако бъда преизбран за гуверньор на БНБ, ще фокусирам институциите върху изпълнението на всички нормативни и технически изисквания за успешното въвеждане на еврото в България“, каза още досегашният гуверньор на БНБ.

Кандидатът на „Възраждане”, Любомир Христов, заяви, че Еврозоната има предимства, но крие рискове и уточни, че ако бъде избран за управител на БНБ ще работи по седем приоритета, първи от които изработването на анализ на средносрочните ефекти от въвеждане на еврото в страната. "Мисля, че мястото на България е в Еврозоната. Преждевременното присъединяване обаче създава неоправдани рискове със съмнителни ползи”, смята кандидатът на „Възраждане” за гуверньор на БНБ.

След изслушването на Радев и Христов, Венко Сабрутев от ПП изрази подкрепа за кандидатурата на ГЕРБ – СДС, а по повод спекулациите, че за заместник на Радев се готви Андрей Гюров от ПП, Сабрутев заяви, че няма нищо по-нормално гуверньор на БНБ да потърси за негов заместник бивш кандидат за гуверньор на БНБ. Коалиционният им партньор, ДБ, заявиха, че решение за това кой от двамата кандидати да подкрепят, ще вземат след допитване в групата.

Източник: БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP