Избират Царе на виното в села в Пиринско

02 Февруари 2024 | 15:25
0 коментара
Култура
Благоевград
Избират Царе на виното в села в Пиринско

Винени празници събират стотици в села над Благоевград и Гоце Делчев.

Избират традиционно Цар на виното в Дъбрава и Делчево. Празникът е на 3 февруари в лозовите масиви. По стар български обичай ще бъде извършен и ритуал по зарязване на лозята. И тази година в програмата е предвидена дегустация на вино, ракия, а жури ще оцени най-добрите. Приготвени са награди, които през годините са обичално дъбви бурета.

Ще бъдат връчени и грамоти за: „Най-добро червено вино“, „Най-добро бяло вино“, „Най-добро розе“, „Най-млад лозар“, „Най-пенливо вино“, „Най-бурно вино“, „Най-пивко вино“, „Най-мераклийско вино“, „Най-деликатно вино“, Най-сгряващо вино“, „Божествен еликсир“, „Любовен еликсир“, „Най-ароматно вино“, „Най-омайно вино“. Припомняме, че миналата година бяха отличени производителите Иван Иванов, Костадин Ханджийски, Георги Тодоров, Асен Ерделски, Иво Михайлов, Кирил Карабельов, Валентин Стойчев, Людмил Огнянов и Стоян Колев.

Народно веселие и вино се леят в гоцеделчевското село Делчево утре. В "Делчовския хан" е конкурсът за най-добър винопроизводител и производител на ракия. Дегустацията на предоставените за участие в конкурса вина и ракии ще започне веднага след ритуалното зарязване на лозята в местността "Баира". Ще се извърши литургия за здраве и берекет. В ритуала ще се включи и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Добавете Вашия коментар

TOP