Иво Ташев, психолог: Професионалното ориентиране при зрелостниците е сериозен и важен въпрос

20 Юни 2019 | 23:19
0 коментара
Общество

Иво Ташев, психолог и психотерапевт в интервю за Радио „Фокус“

Фокус: Господин Ташев, какво трябва да знаят дванайсетокласниците за избора на специалност за висшето си образование, какви са вашите препоръки?

Иво Ташев: Това наистина е много сериозен проблем и въпрос. На дванайсетокласниците им предстои един важен избор в живота. След като завърши средното си образование – младият човек стои на кръстопът с много въпроси, избори и възможности. Основните въпроси, които си задава са на къде да хване, какво да учи и какво да направи. Тук се появява и въпросът свързан с личностната мотивация и ценностна система. Става дума за възможностите и потенциала на всеки един човек как да бъде реализиран максимално. Дори хора на по-зряла възраст ме питат как да намерят най-доброто нещо за себе си. Съществуват много тестове за професионална ориентация. Бих цитирал интересна случка от книгата „Алиса в страната на чудесата“, където героинята е на кръстопът и се чуди по кой път да поеме. След, което минава котаракът, който я пита дали може да бъде ориентирана и в коя посока да хване. Котаракът я попитал къде иска да отиде като отговора е бил, че не знае. В този момент котаракът отвърнал, че при тази ситуация няма значение по кой път ще хване. С този пример искам да покажа, че човек е необходимо да има ориентация и посока какво иска да прави с живота си. Трябва да си отговори дали иска да се занимава с изкуство, дали с хуманитарни професии и така като се ориентира  след, което да види какви са му възможностите и желанията. Имам и друг пример с мой близък приятел, който след като завърши висше образование се чуди какво да прави. След това той решава да си направи бизнес като, за да го реализира отива да поработи в чужбина, за да изкара необходимите средства. С тези примери искам да кажа, че е хубаво човек да има цел. Детските желания са ни едни, след което ни се променя мисленето, понякога ни се променят и ценностите. До 20 годишна възраст човек би могъл да започне нещо, което е в сферата на неговите интереси и винаги може в процеса на обучение да реши, че това не е за него. По този повод се сещам за едно момиче вследствие на консултации се увлече от психологията и записа. Учи една година и реши до продължи в друга сфера. Въпреки това, след една година отново се върна към психологията с решението, че иска да се занимава и реализира в тази област. Всеки млад човек може да опита нещо, защото има време.

Фокус: Коя е подходящата възраст за реализация?

Иво Ташев: В Европа се наблюдава тенденция, че хората се реализират успешно на около 35 – 40 години. Изведнъж те сменят начина си на живот, стила и професията си. Много успели хора на тази възраст отиват да се занимават с нещо съвсем различно. Това се случва, защото човек сменя ценностната си система като натрупва някакъв житейски опит и преосмисля нещата. Времето е такова, че съществуват много възможности за учене и за работа.

Фокус: Интересите или разумът е необходимо да следваме при избора на бъдеща кариера?

Иво Ташев: Има хора, които са ориентирани по- прагматично. Те биха се ориентирали към професия, която би им дала по-висок финансов статус. Въпреки, че живеем в материално време творческите натури биха решили да се реализират в тяхната си сфера като финансите ще оставят на малко по-заден план. Важно е да развиваме вътрешните си заложби, защото там ще бъдем най-ефективни и най-успешни. Така ще се чувстваме най-добре, когато упражняваме нашата професия.

Фокус: По какъв начин влияят родителите за избора на професия при своите деца?

Иво Ташев: Понякога родителите са по-объркани и от децата. Точно поради тази причина пак ще акцентирам върху ценностната ориентация. Родителите могат в известна степен да пречупят някои от желанията на своите деца. Това пречупване може да се случи дори с коментар, че в дадена област няма възможност за получаване на добра заплата и те съветват децата да опитат в друга област. Пример за тази ситуация е, че преди време беше много модерно да се завършат финанси, после на мода дойдоха компютърните технологии, сега много модерна и актуална е психологията. Естествено това води до пренасищане на пазара. Също така е възможно да възникне конфликт, когато родителите налагат своето мнение. Има варианти и родителите въобще да не могат да помогнат на децата си като тогава е по-добре да не им пречат. Един млад човек не се интересува толкова от финансовата страна на дадена професия, докато един родител би се заинтересувал точно от това. Не винаги родителите биха могли да дадат добър съвет.

Фокус: Какъв е съветът ви към зрелостниците, които се колебаят дали да останат да учат в родния си град или да отидат да учат в друг град или дори в чужбина?

Иво Ташев: Аз винаги съм за промяната и бих ги насърчил да опитат нещо по-различно – да излязат от зоната на комфорт като сменят града или отидат в чужбина. Такава промяна винаги ще им даде по-големи възможности. По този начин те ще научат повече неща, ще видят повече места, ще се срещнат с повече хора. Промяната дава развитие.

Фокус: Късно ли е да се направи промяна след като завършат първото си висше образование?

Иво Ташев: Не е късно, защото обучението в сферата на висшето образование дава възможност за изграждането на по-специфични начини за възприемане и за събиране на информация. Важното е висшето образование да бъде в интерес за младия човек. Това нещо ще изгради навици и умения, които ще му бъдат от полза, дори след време да продължи с друго образование.

Фокус: Какво е посланието Ви към младите хора?

Иво Ташев: Да потърсят и да намерят голямата си цел призвание. Знам, че е трудно, но биха могли да разчитат до известна степен и на интуицията си. Да не мислят толкова за материалните придобивки, а да потърсят и да реализират себе си, което ще им даде един по-различен живот, в което съм сигурен.

Добавете Вашия коментар

TOP