Най-бързата бяла жена в света Ивет Лалова се класира за финала в коронната си дисциплина – спринта на 200 метра на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, след като се класира на второ място в Полуфинал 2, съобщи gong.bg.

Българската лекоатлетка даде на полуфинала най-доброто си време за сезона – 22.42 секунди,

а преди нея финишира Мари-Жозе Та Лу от Кот Д'Ивоар с време 22.28 сек.

Състезателките от Полуфинал 1 дадоха по-добри времена, като Дафне Шиперс от Холандия и Илейн Томпсън от Ямайка се класираха съответно с 21,96 и 22,13 секунди. Диейша Стивънс от САЩ и Дина Ашър-Смит от Великобритания, също бягаха в Полуфинал 1 и се класираха за последното бягане.

Във финала има още една американка – Тори Боуи (с време 22,13 сек.), която се класира от Полуфинал 3. От тази серия напред продължава и Мишел-Лий Ахие, която с време 22,25 попълва финалната осмица.

Последното бягане в дисциплината е в ранната утрин на 18 август от 4.30 ч. българско време,

а вече е ясно, че Ивет Лалова ще бяга в осма пътека.

Най-доброто представяне на нашата състезателка е петото ѝ място на Игрите в Атина през 200 4 г. А миналата година на финала на световното първенство по лека атлетика в Пекин, тя се нареди седма.

Малко по-рано днес другият ни финалист – в скока на височина,

Тихомир Иванов се класира десети

при първото си участие на Олимпийски игри, информира gong.bg. Във финалното скачане той от първия си опит преодоля 229 см и така за втори път на Игрите изравни личното си постижение.

22-годишният българин стартира в надпреварата с 222 см, след което преодоля 225 см след един грешен опит. Последва успех на 229 см и три фаула на 233 см, с което надпреварата за него приключи.

Олимпийската титла спечели световният шампион Дерек Друин (Канада) с личен резултат за сезона от 2.38 метра, след като не направи нито един фаул в цялото състезание. Така той донесе първият златен медал за страната си от Рио.

С десетото си място Иванов става

най-добрият български атлет при мъжете в тази дисциплина на Олимпиада.

До този момент най-доброто постижение на беше 12-то място на Евгени Йорданов от Токио 1964 г.

Всички новини от Рио де Жанейро следете на gong.bg.