Ивет Горанова е олимпийска шампионка

05 Август 2021 | 15:30
0 коментара
Спорт

Ивет Горанова спечели олимпийска титла в Токио, след като триумфира в турнира по карате, категория кумите до 55 килограма.

Това е първа олимпийска титла за България от 2008 година насам, когато Румяна Нейкова стана шампионка в гребането.

Във финала на надпреварата 21-годишната българска каратека победи украинката Анжелика Терлюга с категоричен резултат - 5:1. По този начин Горанова стигна до титлата, след като спечели всички си пет мача в надпреварата днес.

Преди това в полуфиналите Горанова победи австрийката Бетина Планк с 4:3. Българката започна по-уверено срещата си с Планк и с три добри атаки натрупа преднина от три точки, но малко преди края Планк успя да изравни с едно точно действие. Малко след това Горанова си върна преднината с добра контраатака, след което удържа аванса си в последните секунди, за да стигне до ценния успех.

В груповата фаза на турнира Горанова записа три поредни победи от три мача. На старта българката надви тайванката Цуюн Уън с 5:2 в оспорван мач от група А, след което категорично надигра световната номер 1 Серап Озчелик от Турция с 5:1. В последния си двубой Горанова победи иранката Сара Бахманаяр с 5:2 за трети пореден успех.

Така България вече има пет медала от Олимпийските игри в Токио - злато на Горанова, сребро на Антоанета Костадинова в спортната стрелба, два бронза за Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата, както и сигурен медал за боксьорката Стойка Кръстева, която в събота ще се бие във финала на категория до 51 килограма. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP