Иван Искров обвини политически интриги за фалита на КТБ

04 Юли 2015 | 15:31
0 коментара
Политика
Иван Искров обвини политически интриги за фалита на КТБ

Политическите интриги пред лятото на 2014 г. осуетиха плана на БНБ за спасяване на "Корпоративна търговска банка".

Това обяви в интервю за в. "24 часа" гуверньорът на БНБ в оставка Иван Искров.

От разговора с него става ясно, че в края на мандата си начело на централната банка той не търси вина в себе си за банковата криза от 2014 г. 

По думите на Искров е било възможно вложителите с негарантирани депозити от над 196 хил. лв. да получат всичките си пари, но политиците са провалили плана на БНБ.

Той обвини мажоритарния акционер на КТБ Цветан Василев, че "сериозно е употребил своите политически приятелства срещу БНБ".

"БНБ предложи план, съгласуван с правителството и ЕК и първоначално подкрепен от парламентарните партии. Според този план следваше да бъдат отделени с една "добра" банка активите, за които може да се даде оценка, че са в добро състояние и могат да генерират доход на банката, както и пасивите на КТБ, с изключение на свързаните с основния акционер, които да се преместят в баланса на търговска банка "Виктория".

Той щеше да позволи на вложителите да получат достъп до сметките си в КТБ още на 21 юли, както бе обещано. Да подчертая и друго - имаше възможност своите средства да получат и вложителитесъс суми над законово гарантираните 196 хил. лв. За съжаление, политическите интриги тогава осуетиха този план", заявява Искров.

По думите му този план е следвал модели, които вече са били приложени успешно в други страни.

"Основните му параметри бяха консултирани неформално с представители на ЕК. Нещо повече, имахме и предварителен инвестиционен интерес към него от ЕВБР.

Те изразиха готовност за участие, при условие, че обособената “добра” банка е в добро състояние и основните политически фактори, заедно с БНБ, имат съгласие по стратегията за решаване на казуса. Планът обаче задължително изискваше парламентът да приеме ново законодателство, с инструменти за преструктуриране на банки, каквито тогава нямаше", коментира още Искров.

Източник: "24 часа" снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP