Ивайло Златанов: Английският език е най-предпочитан за матурата днес

20 Май 2022 | 13:20
0 коментара
Общество
Ивайло Златанов: Английският език е най-предпочитан за матурата днес

„На Втория държавен зрелостен изпит по избираем предмет днес са се явили 1359 ученици. Имащите право да се явят на него в  област Благоевград  са 1421 ученици, 49 от тях по различни причини не са завършили успешно 12 клас и са в категория недопуснати.

По някаква причина 13 ученици от 30-те училища в областта, в които се провежда  матурата днес не са се явили“ – това заяви Ивайло Златанов, началник на Регионалното управление на образованието.

Английският език е най-предпочитан от зрелостниците в Благоевградска област за днешния държавен зрелостен изпит – 347 ученици, география и икономика – 233 ученици, биология и здравно образование – 187.

Ивайло Златанов уточни, че от тази година, съгласно разпоредбите на Закона за предучилищното и училищното образование, учениците, които се обучават в професионалните училища – 17 в област Благоевград,  днес задължително полагат изпит за придобиване степен на професионална квалификация. 

„В тази връзка днес в 17-те училища в областта  935 ученици са се явили  и полагат изпит по теория за придобиване на съответна степен на професионална квалификация.

Това е една положителна промяна, което ще позволи на тези ученици да се реализират успешно на пазара на труда“ .БНР

Добавете Вашия коментар

TOP