Ивайло Калфин: Спада авторитетът на България заради продължаващата политическата криза

07 Април 2024 | 13:59
0 коментара
Политика
България
Ивайло Калфин: Спада авторитетът на България заради продължаващата политическата криза

Политическата криза продължава и спада авторитетът на България като партньор, на който може да се разчита и която гледа на собствените си интереси.

Това каза пред БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и министър, директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

"България е в една перманентна политическа криза от доста време. Спада авторитетът на страната и като партньор, на който може да се разчита и която гледа на собствените си интереси, защото вървят европейски програми, вървят и световни събития, а ние се занимаваме със себе си само".

Той определи политическата ситуация в момента като "буря в чаша вода":

"В геополитическата и икономическа ситуация, която се развива в Европа, вниманието в България трябва да е другаде".

Не съм притеснен за състоянието на Бюджета, каза бившият вицепремиер и коментира:

"По-скоро става дума за предизборна реторика. Не знам как някой от март може да прецени какво ще стане с Бюджета през декември".

"Членството в еврозоната не може да бъде политическа цел, за разлика от Шенген. Има много важни икономически процеси, които трябва да се случат и между тях са повишаването на доходите, конкурентоспособността на икономиката и повишаването на производителността на труда. Това трябва да е целта, а не да се фиксираме в една дата за членство", подчерта Калфин.

Традиционните партии трябва да дават решения, подчерта той и добави, че "бъдещето на България е в активно участие в европейските политики - това ни прави по-силни и ни дава повече възможности".

В предаването "Неделя 150" Ивайло Калфин коментира предстоящите избори за Европейски парламент и нагласите в страните от ЕС:

"От проучвания, които се правят във всички европейски страни и излизат преди европейските избори, какво най-много притеснява гражданите на ЕС. Безспорно като приоритет излиза международната обстановка и особено войната в Украйна. След близо 80 години мир след Втората световна война на територията на Европа има война, която хич не е сигурно дали няма да засегне и други държави. Отбраната на европейските държави е една тема. Друга тема е по какъв начин се прави политиката за климатичните промени. ... Като че ли в България фокусът е върху други теми, което е малко странно".

Интервюто на Явор Стаматов с Ивайло Калфин в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл..

 

БНР/Наталия Кръстева

Добавете Вашия коментар

TOP