Ивайло Калфин: АБВ подаде ръка към БСП, но там я възприеха като размахване на пръст

06 Юни 2016 | 07:22
0 коментара
Политика
Ивайло Калфин: АБВ подаде ръка към БСП, но там я възприеха като размахване на пръст

Ивайло Калфин беше вицепремиер и министър на социалната политика в кабинета “Борисов 2”, но подаде оставка, след като АБВ реши да напусне властта и управляващата коалиция. Бил е вицепремиер и външен министър в кабинета “Станишев”, както и евродепутат от левицата.- Какво е да сте в опозиция, г-н Калфин? С какво се занимавате сега?

- В опозиция е АБВ, а аз помагам. Така че не се имам за опозиционер, а съм част от една система. Помагам на парламентарната група. Занимавам се с лични неща, които дълго отлагах. Като цяло - намалявам оборотите от работата в изпълнителната власт.

- Свикнали сте на високи обороти, успявате ли да си уплътните деня?

- Все още не ми е доскучало. Сигурно пак ще се вдигнат оборотите, но човек има нужда от време на време от малко успокоение.

- А АБВ как се чувства в опозиция?

- АБВ тепърва трябва да се докаже като опозиция. Това не е въпрос на чувства, а на доказване пред избирателите. Но АБВ няма да бъде опозиция по принцип и на всичко. Парламентарната ни група провежда много дискусии. Има предложения, които има смисъл да се подкрепят - например усилията за превъоръжаване на армията, където не гласувахме против само защото предложението е на ГЕРБ и правителството. Това са дългосрочни политики, които са важни.

Но в същото време опозицията дава свободата да не правиш компромиси и сложни движения, както бе по Изборния кодекс. Затова сега внесохме собствените си предложения за Изборния кодекс, в които искаме да отпадне това отписване от списъците, което е абсурдно, да не се затрудняват условията за гласуване на българи в чужбина, да се подобрят гаранциите, че няма да има подправяне на изборни документи, и т.н. Предложения, които ще дадат възможност изборният процес да бъде по-честен и прозрачен. И които не можахме да прокараме, когато трябваше да правим компромиси заради участието ни в мнозинството.

- Като опозиция ви е по-комфортно, така ли?

- От гледна точка на формулиране на собствени политики - да. Но от гледна точка на влияние - тепърва трябва да се доказваме. Инструментите, които дава изпълнителната власт, са много големи.

- Хората ви излязоха от властта - доволни ли са структурите?

- Какво значи доволни или не? Ние всички сме влезли в изпълнителната власт заради участието на АБВ на политическо равнище. И е нормално, когато АБВ излезе, и ние да излезем.

- Вие се чувствахте добре в правителството и работехте добре с премиера и министрите. Липсва ли ви изпълнителната власт?

- Липсва ми. Още повече че трябва да погледнем малко по-цивилизовано на участието във властта - твърдя, че не ми се пречеше да работя. И отнемането на тези инструменти дава действително много по-слаби възможности за една политическа партия да си реализира целите. Ако говорим за увеличаване на доходи и създаване на работни места - едно е да имаш инструментите и да го правиш, друго е да го предлагаш от банките на опозицията.

- Какво ви предстои в личен план?

- Като човек, който от години се занимава с политика, избягвам да правя дългосрочни прогнози. Ще изчакам АБВ да се стабилизира в опозиционната си роля и ще съдействам на парламентарната група, която е основният ни политически инструмент в момента. Ще продължа да се занимавам и с експертните си ангажименти в Еврокомисията - участвам в групата МОНТИ и там предстои интензивна работа до края на годината, когато трябва да подготвим доклада си за това как да изглежда европейският бюджет в бъдеще. Така че други планове засега нямам.

- Заговори се за Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) или пост в Брюксел?

- ЕИБ, като една от европейските институции, си има квоти, правила и т.н.

Нямам оферти от европейски институции за работа.

- А като кандидат-президент ще ви видим ли?

- На този етап не ми се коментира, защото ми се ще да изчакаме и да направим така, че да се случи действително по-широк диалог за издигане на обща кандидатура. Ако всяка партия си издигне свой кандидат, значи, че се бори за собственото си доказване. Но ако искаш да спечелиш изборите, трябва да търсиш по-широко съгласие. Ние подадохме ръка към БСП, но там я възприеха като размахване на пръст. А сме предлагали единствено да се срещнем и да говорим, да започнем да очертаваме профила на президента. Без никакви условия. Виждам една доста гневна реакция, ще видим.

- След като Корнелия Нинова застана начело на БСП, Първанов беше оптимист, че ще се възобнови диалогът. Какво стана, че това не се случи и вече не сте оптимисти?

- Миков твърдеше съвсем открито, че не намира за необходимо да води диалог с АБВ. Затова имаше надежди, че ако има промяна, ще има и по-различно отношение. АБВ се доказа, има активна парламентарна група, доказахме се и в изпълнителната власт. Това е една партия, която има бъдеще. Въпросът е дали това бъдеще се развива самостоятелно, или ще търсим действително лява алтернатива на това управление.

Така че надеждите към БСП ги имаше, но още първите изказвания от тяхна страна бяха отново на агресия, на това, че АБВ е големият враг. Ако така продължаваме - ще вървим по две отделни писти, от които никой няма да спечели.

- Затова ли АБВ се насочи към коалиция с формации от центъра, че дори и център-дясно като ВМРО?

- Необходим е диалог с всеки. И започваме с тези, които са най-близо до нас. Бихме искали да има нормален диалог и с БСП. Но тъй като там има колебания или нежелание, водим диалог с партиите, които са най-близо от другата страна - център и център-дясно.

- Каква е целта на създадения парламентарен съвет между АБВ, “Народен съюз” и “Гергьовден”? Предвижда ли се създаването на единен политически субект?

- За единен субект не говорим. Формално не е и коалиция. Това е една платформа, на която можем да водим редовно диалог и да търсим взаимодействие по много теми. Да имаме съвместни инициативи, участия. Например да продължим заедно дискусиите за ролята на президентската институция, да развием теми като борбата с лобизма, демографската криза.

- И общ кандидат за президент, нали?

- Това ще бъде една от темите, по които ще търсим максимално обединение или съгласие.

- Георги Първанов ли ще ви е кандидат?

- Няма да споменавам имена, защото не е редно. Искаме да видим първо кой е готов да работим при равноправни условия и да търсим заедно избираемия кандидат.

- Вие не сте юрист, но какво е мнението ви по спора може ли, или не Първанов да се кандидатира отново според конституцията?

- Няма как да кажа аз, след като юристите заемат противоположни позиции. Но по наша преценка анализът, който правим - няма формална пречка. Отделен въпрос е дали той би бил кандидат и дали би се съгласил.

- БСП ще прави вътрешен референдум за отношението към АБВ. Какви са очакванията ви, ще ви отхвърлят ли червените партийци?

- От местните избори се опитваме да подаваме ръка, тогава БСП ни отказа и видяхме трагичния резултат - загуба в много знакови областни центрове. Ако няма диалог, трудна работа. Ако БСП реши сама да се явява на изборите, значи иска да си стегне редиците.

- Предрекохте бъдеще на АБВ, но последните проучвания ви оставят извън парламента?

- Не съм видял такова проучване. 3% при 100% от избирателите е сигурно място в парламента. Като сложим и задължителното гласуване, ще вдигнем още повече резултатите си.

Виждаме, че има ниско доверие към правителството, но то ще е такова и БСП да дойде на власт. Има голямо откъсване между избирателите и техните очаквания и това, което правят партиите. И тук АБВ има своя шанс.

- Ще изкара ли това правителство пълен мандат?

- Не знам дали ще изкара пълен мандат. Това зависи до голяма степен от премиера и способността да се търси съгласие по важните въпроси и правителството да се концентрира върху тях. Ако го остави на доизкарване на мандата и се откаже да прави тези промени, за които беше създадено - трудно ще изкара. Месеците до президентските избори ще са решаващи.

Интервю на Лиляна Клисурова, Труд / снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP