ЮЗУ стана домакин на престижната международна конференция “BIOMATH 2015”

19 Юни 2015 | 11:40
0 коментара
Общество
ЮЗУ стана домакин на престижната международна конференция  BIOMATH 2015”

На 15 юни, 2015 г. ЮЗУ „Неофит Рилски“ в  Университетски център “Бачиново”  се откри Годишната международна конференция по математически методи и модели в Бионауките   “Biomath 2015”

 Конференцията беше открита от ректора на Югозападния университет – проф. д.н. Иван Мирчев, доц. Н. Пешева, която прочете поздравителен адрес от министъра на образованието и на науката- проф. Тодор Танев, проф.Иван В. Иванов – член на Съюза на математиците в България и акад. И. Г. Иванов, които прочете поздравителен адрес лично от акад. Воденичаров, председател на Българската академия на науките.  Организаторите благодариха на всички институти на БАН, Софийския университет „Климент Охридски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски, Министерство на образованието и науката, Съюзът на математиците в България и Европейското общество по математика и теоретична биология (ESMTB) . Едно от най- интересните приветствия беше на декана на Факултета по агрикултурни и природни науки към Университет  Претория, Южна Африка – проф.Жан Лубума. Той сподели с всички гости и присъстващи за предстоящата и първа по рода си сателитна конференция „BIOMATH 2015”, чийто домакин е Университет Претория. Програмата през следващите два дни продължи с пленарните докладни на Лендър Литов (СУ „Климент Охридски“), Екатерина  Ауер (Университет по приложни науки, Ваймар, Германия), Иван И. Иванов (Институт по молекулярна биология, БАН), Иван В. Иванов (Колеж по ветеринарна медицина и биомедицински науки,  А&M Тексаски университет, САЩ), Властимил Криван (Биологичен център CAS, Чехия), Кристина Кутлер (Технически университет, Мюхен, Германия) и Сирил Пиоу (отдел Развитие и изследвания на агрокултурите, Франция. Конференцията беше посветена на актуални изследвания в науките за живота, базирани на математически приложения, както и на математически изследвания мотивирани от биологични явления. Тя може още да се определи като  мултидисциплинарна среща на изследователи, които разработват и прилагат математически и изчислителни средства  за изучаване на явления от биологията, екологията, медицината, биотехнологиите, биоинженерство, науките за околната среда и т.н. В конференцията участваха около 80 учени от САЩ, Русия, Украйна, Южна Африка,  Германия, Франция, Унгария, Чехия, Словакия, Бразилия, Чили, Индонезия, Ирландия, Мароко, Иран, Румъния, Турция, България и др.

В рамките на конференцията се проведе  и Школа за млади учени, на която се обсъждат най-новите постижения в сферата на биоинформатиката. Едни от най-интересните и атрактивни изследвания, представени в постер секцията на конференцията бяха на Центъра за биоинформатични изследвания към ЮЗУ, чийто ръководител е проф. Петър Миланов и този на Центъра за функционални изследвания в спорта и кинезитерапията, с ръководител проф. Невена Пенчева. Наградени в постер секциите бяха:Томас Ревила от Биологичен център AS CR, Чехия; Кристофър Стрикланд от Университета в Северна Каролина, САЩ; Шарлот Сонк, Университет в Гент, Белгия; Меглена Лазарова, Софийски университет „Климент Охридски“, България; Иван Тодорин, Югозападен университет „Неофит Рилски“, България.

Гостите и участниците имаха достъп и до книги и научни списания, свързани с биоматематиката, биоинформатиката, молекулярната биология и други издания на „BIOMATH“ през годините, благодарение на едно от най-реномираните и престижни издателства за научна литература - “Elsevier”.

В деня на Официалната вечеря гостите бяха поздравени специално от 32-а членния смесен хор на Кралския технически университет, Стокхолм, Швеция с програма от класическия им и национален репертоар.

               „Всички са много доволни от цялостната организация на конференцията, а изборът ни за мястото на провеждане се оказа отличен, освен красивата природа, Университетската база и спортният-възстановителен център „Бачиново“ се погрижиха за комфорта и разпускането ни“ коментира проф. Марков, един от председателите на Организационния комитет на “Biomath-2015”. Ректорът, проф. Иван Мирчев благодари на всички учени за присъствието и за избора на организаторите, такова мащабно събитие със световно присъствие на учени от най-реномираните университети в света, да се проведе точно на територията на Югозападния университет.

Добавете Вашия коментар

TOP