ЮЗУ „Неофит Рилски” Благоевград иска повече бройки за обучение на медицински сестри и акушерки

22 Август 2017 | 16:01
0 коментара
Общество

Ръководството на Югозападния университет в Благоевград настоява през новата учебна година да бъдат приети повече студенти за специалностите „Медицинска сестра” и „Акушерка”.

Поради тази причина, от ръководството на университета вече са изпратили и писмо до Министерството на образованието с искане приемът от 18 студенти да бъде увеличен.

„В момента всяка година за тези специалности се приемат само по 18 студенти, а в болничните заведения в областта има сериозен недостиг на медицински сестри, като голяма част от тях са в пенсионна възраст”, се казва в част от писмото.

Справката сочи, че в многопрофилната болница в Благоевград работят 156 медицински сестри и акушерки, като 50 са в пенсионна възраст и на тяхно място трябва да бъдат назначени млади специалисти.

„Болницата изпитва остра нужда от недостиг на медицински сестри и акушерки ,като имаме напредвид ,че до 2019 година предстои пенсиониране на още 25 медицински сестри”, категорични са от най – голямата лечебница в Югозапада.

За да не се задълбочи кризата с медицинския персонал в болниците в областта , от Югозападния университет са изпратили писмо до Министерството на образованието с искане приемът от 18 студенти да бъде увеличен.

„”Ние сме заявили нужда от 40 медицински сестри, допълнително и 20 акушерки. Ако трябва да приемем повече хора ние трябва да ги пиремем законно,тоест това постановление трябва да бъде коригирано и допълнено с боря студенти”, лаконичен е проф. Антони Стоилов –зам.-ректор „Образователни дейности” на Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград. 

Добавете Вашия коментар

TOP