ЮЗДП предприема допълнителни мерки за опазване на горите край Разлог

14 Април 2016 | 17:11
0 коментара
Общество
ЮЗДП предприема допълнителни мерки за опазване на горите край Разлог

 

          45 прясно отрязани дървета от бял бор по периферията на насаждение констатираха служители на ЮЗДП при извършената днес допълнителна проверка след сигнал за незаконна сеч в м. Погребите на територията на ТП „ДГС Разлог”. Дърветата са с диаметри на пъновете между 10 и 20 см, а обемът на незаконно отсечена дървесина е 2 куб. метра.

 

В същия подотодел през 2015 г. е имало редовна сеч на повредена дървесина от снеголом. Впоследствие служители на ТП „ДГС Разлог” са установили нарушение, за които са съставени констативни протоколи и 13 акта за установяване на нарушение само за последните четири  месеца.

Относно твърденията в някои публикации, че има умишлено повредени горски автомобилни пътища, проверката показа, че това не отговаря на действителността. Насаждението се намира в непосредствена близост до земеделски имоти и достъпът до него е изключително улеснен. Затова през изминалите години са затваряни подходите, които самите нарушители са правили.

Според служителите на горското стопанство последното нарушение е дело на системни бракониери, на които многократно са им съставяни актове. Дни преди този случай за пореден път срещу горските служители са отправяни заплахи, ругатни и обиди, както и закани за уволнение.

Във връзка със зачестилите незаконни посегателства в района на Разлог, ръководството на Югозападното държавно предприятие предприема допълнителни мерки за опазване на горите. „Основният мотив за извършване на незаконни дейности в региона е наличието на пазар – цехове или предприятия, които преработват незаконно добитата дървесина. Затова е важно да се намери потребителят на тази дървесина”, коментира директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. 

Намаляване площта на охранителните участъци, продължаване на денонощните дежурства от мобилните контролни звена, с участието на служители от ЮЗДП и подобряване взаимодействието с полицейските управления в Разлог и Банско, са част от мерките.

 

Добавете Вашия коментар

TOP