ЮЗДП: Дървата от горските складове са 120 лева

11 Август 2022 | 10:50
1 коментара
Бизнес
ЮЗДП: Дървата от горските складове са 120 лева

Над 50 хиляди кубика дърва за огрев за добити до момента в област Благоевград. До декември ще се предоставят около 200 хиляди кубика в Пиринско.

От Община-Благоевград информираха, че предвиденото количество от местното лесничейство вече е почти изчерпано. Въпреки това обстоятелство кметът на Благоевград Илко Стоянов получи уверение от ръководството на ТП ДГС, че хората, подали документи към този момент, ще получат заявения от тях материал.

Въпросът бе обсъден на сформирана среща, провокирана от постъпили сигнали на притеснени жители. Към момента, подадените заявления са над 1000.

Приоритет са социално слабите и възрастни хора. Разпоредено е на кметовете на отделните малки населени места да извършат проучване сред населението, за да бъде избегнат рискът най-нуждаещите се да пропуснат възможността да бъдат подпомогнати. След изчерпване на квотата за дърва за огрев, предвидена от ТП ДГС, остава възможността за закупуване на дървесина, предлагана на свободния пазар.

"Тази година хората много по-рано се ориентираха и започнаха да си купуват дърва. Към момента са доставени на близо 6 хиляди домакинства в региона. Миналата година са били 23 хиляди кубика за 3 хиляди домакинства. Поради повишените цени на всички енергоносители, на места има напрежение, но има осигурени количества, създадена е организация и от ЮЗДП прогнозират, че няма да останат хора без необходимите им дърва за огрев.

Цените на широколистните дърва, на временен склад в гората, са от 40 до 55 лева, което с между 10-20 % по-високи цени в сравнение с миналата година.

Иглолистните са между 15 и 25 лева. С транспорт, цепене или рязане на по-къси парчета по 30 сантиметра, тоест готови директно за отопление, са около 120 лева.

Добавени коментари

Истина публикува:
11 Август 2022 | 12:17
А защо не пишете че ограничават хората до 5 кубика да поръчват.. и те след три месеца ти карат 4 и малко... държавни измамници

Добавете Вашия коментар

TOP