Юруш: Без сертификат за празниците в Македония, Сърбия и Румъния

20 Април 2022 | 11:06
1 коментара
Общество
Юруш: Без сертификат за празниците в Македония, Сърбия и Румъния

Македония, Румъния и Сърбия разбраха, че има само един начин да възстановят туризма си след невижданата 2-годишна криза - да спрат да пречат на туристите да харчат парите си при тях. Особено на тези от съседните страни. Така се случва и на практика, след като повечето държави на Балканите отмениха изискванията си за COVID сертификати или карантина.

България също отмени изискването за сертификат за влизащите от съседните Северна Македония, Румъния, Сърбия и Турция, както и за посетители от Унгария, Полша, Чехия и Словакия. Мярката влезе в сила от 13 март.

Всички ограничения за пътуване, наложени поради COVID-19, не важат при влизане в Румъния от 9 март. Това означава, че пътуващите са освободени от предоставяне на тест преди заминаване, тест при или след пристигане или доказателство за ваксинация. Букурещ също премахна изискването за формуляр за локация на пътници.

Хотелите, къщите за гости и други туристически места за настаняване работят без допълнителни мерки, също както музеите, ресторантите, кафенетата и клубовете.

От 12 март Сърбия направи изключение и COVID мерките не важат за граждани на България, Албания, Босна и Херцеговина, Унгария, Северна Македония и Черна гора, влизащи директно от тези страни. Всички останали, които не са ваксинирани, трябва да предоставят отрицателен PCR тест (48 часа преди пътуването) или доказателство за преболедуване. Без тях може да бъде наложена 10-дневна карантина. На ресторанти, кафенета и барове е разрешено да обслужват клиенти на открито и на закрито, но с намален капацитет.

Границите на Северна Македония също са отворени. Заведенията там работят без ограничение.

От 9 април гражданите на ЕС могат да влизат и в Хърватия без ограничения. Загреб отмени и повечето от вътрешните мерки. Носене на маски вече не се изисква на закрито.

Има обаче и удобни за великденско пътуване страни, които все още запазват строгите си изисквания заради пандемията.

Гърция отмени COVID тестовете, но само за ваксинираните посетители. За тези без имунизация остава изискването за отрицателен PCR тест, извършен в рамките на 72 часа преди пристигането, или бърз тест, направен до 24 часа предварително. За всички отпадна попълването на формуляр за локация на пътниците (PLF).

Разхлабване на мерките се очаква от 2 май, когато Гърция ще отмени всички ограничения за пътуване, обяви гръцкият здравен министър Танос Плеврис. Преди Гергьовден ще паднат и вътрешните мерки, включително носенето на маска на закрито. За Великденските празници сега обаче трябва да покажете сертификат за ваксина, за да влезете в обществени места като кафенета, ресторанти и музеи. За посещение на църквите също ще се изисква сертификат, а броят на хората ще бъде ограничен. Глобата за неносене на маска в Гърция е 300 евро. Въпреки решението мерките да бъдат премахнати преди летния сезон, се допуска те да бъдат въведени отново до края на септември.

Повечето пътуващи до Турция също трябва да имат документ за отрицателен PCR или бърз тест, ако не са ваксинирани. Продължава да се изисква онлайн формуляр за влизане в Турция, попълнен в рамките на 72 часа преди заминаването. Обществените и хотелиерските услуги са отворени. Маските за лице вече не са необходими на открито или на закрито.

Кипър направи отстъпка само за напълно ваксинирани пътници, които може да пропуснат тестването преди заминаване. За тези без имунизация остава изискването да направят един тест в собствената страна и втори PCR тест след пристигане в Кипър, и то за своя сметка. Кипърският SafePass (подобен на европейския цифров сертификат) е необходим за достъп до ресторанти.

В Албания засега COVID мерките остават в сила, включително полицейски час от 23 до 6 ч сутринта и задължително носене на маски на закрити места и в обществения транспорт. Всички чужди граждани трябва да представят един от известните вече документи - доказателство за ваксинация, отрицателен PCR тест (72 часа), негативен бърз тест (48 часа) или доказателство за преболедуване през последните шест месеца.

Добавени коментари

Въведете име... публикува:
20 Април 2022 | 12:14
За българите пътуващи към Турция не се изисква НИИИЩО!

Добавете Вашия коментар

TOP