Юристи: Андон Тодоров грубо наруши ЗМСМА и Правилника на ОбС-Благоевград

03 Юли 2020 | 16:53
3 коментара
Политика

Председателят на Общински съвет – Благоевград Андон Тодоров грубо урони престижа и авторитета на институцията, която би следвало да ръководи, спазвайки всички норми и разпоредби от правилника на местния парламент.

Лидерът на ДСБ Калоян Ханджийски внесе предложение на редовното заседание на ОбС тази сутрин за включване на извънредна точка в дневния ред за предсрочно прекратяване пълномощията на Тодоров като председател. Важна подробност, която и самия той изтъкна при внасянето на предложението е, че е бил много изненадан от това, че в дневния ред въобще не е фигурирала такава точка, при положение, че на предходното заседание на ОбС – Благоевград се взе решение – тя да бъде отложена и разгледана днес.

От парламентарната трибуна изказване направи и бившият председател на местния парламент Радослав Тасков, който с аргументи и правни обосновки обясни, че по същество Тодоров е допуснал нарушение на Правилника като не е включил точката в днешния дневен ред. Очевидно е, че Тодоров се е опита да манипулира както своите колеги, така и гражданите на Благоевград със свое тълкуване на думите „следваща” и „следващата”, както и на правните норми, които са залегнали в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Защо твърдим, че Андон Тодоров наруши разпоредбите? Защото той не прие решението, въпреки гласовете на 20 от общинските съветници, твърдейки че са били необходими гласовете на поне 21 от общия състав на Общински съвет – Благоевград.

За правна консултация по темата потърсихме бившият дългогодишен юрист на местния парламент Теодор Тошев, който по никакъв начин не може да си обясни защо председателят на ОбС не е приел резултата и предложението. Според него това, което сe е получило, е, че Андон Тодоров не е бил подготвен по темата. Защо обаче юристът, който го консултира, не е взел отношение остава неясно. „Внасяне на точка в дневния ред е процедурен въпрос. Той не се приема с акт на общинския съвет, тоест това е процедурно решение. При такъв тип решения, мнозинството е ½ от присъстващите или, за да сме съвсем точни, ½ от гласуващите, защото в залата може да има 40 човека, но от тях да гласуват 32”, категоричен бе Тошев. Това означава, че на днешната сесия, по отношение процедурните решения, мнозинството са само онези, които са се включили в гласуването – 32 души, а не тези, които са били в зала, но са решили просто да запишат присъствие и да бъдат заснети от камерите, но пък да не участват по същество в заседанието или поне при гласуването на това предложение, а мотивите им – едва ли ще разберем.

Адвокат Тошев ни обясни също, че по съвсем друг начин щеше да стои въпросът, ако предложението беше прието и трябваше да се гласува по него.

„Когато в дневния ред е включена за гледане точка, която касае прекратяване пълномощията на председателя на ОбС, при разглеждането ѝ той няма право нито да ръководи заседанието, нито да участва в дебата. Той няма право да изрази дори собствената си позиция в защита на това, в което го обвиняват”, обоснова се адвокатът. Ако се беше стигнало до същинско гласуване, тогава то трябваше да се извърши по съвсем други правила, а именно анонимно гласуване, в тъмна стая, с бюлетини и необходим кворум от поне 21 общински съветници. Провокирани от липсата на адекватна позиция по време на самото заседание от страна на сегашният юрист на ОбС – Благоевград, за коментар решихме да потърсим и самата адв. Петя Гюрова.

Пред репортер първоначално тя се опита да избегне неудобните въпроси, които предстоеше да ѝ зададем, но все пак потвърди, че реално не е било допуснато „процедурното решение”, което подчерта, че е различно от гласуването на самото предложение.

„Оттам възникна и самия спор между различните съветници в залата”, отбеляза тя. Когато я попитахме какъв е трябвало да бъде кворумът, за да може процедурното решение да бъде допуснато, тя коментира, че кворум е 50 + 1 от присъстващите. На практика думите ѝ категорично показват, че днес на сесията на ОбС – Благоевград бе допуснато грубо нарушение на правилата, защото „За” предложението гласовете бяха 20.

Опитахме се да разберем от нея допусна ли Тодоров нарушение, а тя заяви:

„Ситуацията е явна, аз казвам моето мнение в случая. Правилникът е категоричен, че процедурното предложение се приема 50 + 1 от хората в залата, а не от общия брой съветници”. Веднага след това адвокат Гюрова каза, че не иска да дава изявления, защото не е упълномощена да го прави, въпреки че още в началото на разговор ѝ казахме, че казаното от нея ще бъде цитирано дословно. Случилото се по време на днешното заседание реално няма да доведе до правни последици за Андон Тодоров, но при всички положения силно урони не само авторитета на Общински съвет – Благоевград, но и неговия личен такъв. И тук съвсем логично питаме – защо човекът, който в годините назад настояваше да се спазват всички правила и разпоредби, защо човекът, който искаше да се прави вот на доверие на председателя на местния парламент на всеки шест месеца, сам наруши „своите принципи”? Такава ли е неговата визия за ръководенето на толкова важна институция, каквато е Общински съвет – Благоевград? Не на последно място се питаме – страхуваше ли се Андон Тодоров, че ще загуби поста си и защо толкова силно се е вкопчил в него, въпреки че още преди да бъде избран, нееднократно заявяваше, че това всъщност не е детската му мечта, просто искал да работи за бъдещето на Благоевград? След грубото погазване на нормите, редовната сесия бе прекратена, без дори да се стигне до разглеждане на точките, които бяха залегнали в предварителния дневен ред. На фона на всичко това половината общински съветници в Благоевград поискаха свикване на извънредно заседание на местния парламент, а първата точка от предварителния дневен ред да бъде именно искането за предсрочно прекратяване пълномощията на Андон Тодоров. Заседанието обаче беше насрочено от Андон Тодоров за 6 юли с единствена точка, касаеща излъчване на представители за участие в Общото събрание на Асоциацията по ВиК./Е 79 нюз/

Добавени коментари

sramota публикува:
04 Юли 2020 | 13:34
Todorov e pusnal sesiq za ponedelnik samo za vik a tazi tochka za obshtinata kakvo stava eto oshte edno celenasocheno narushenie na andon toi prosto trqbva da si hodi sega komandva syvetnicite na gerb.
Еле кажах публикува:
04 Юли 2020 | 09:44
Нещо не разделиха лапачката ?! А що го бавят още тоя наглец ? Мисля , че не е прав ...!
Муйо публикува:
03 Юли 2020 | 20:03
"...Тодоров грубо урони престижа и авторитета на институцията, която би следвало да ръководи, спазвайки всички норми и разпоредби от правилника..."? По-тъпо и безсмислено нещо скоро не бях чел! Хем спазил всички норми и разпоредби, хем уронил престижа?!? Алоу, вие четете ли това, което пишете, или си бъркате в носа?

Добавете Вашия коментар

TOP