Юнкер попари надеждите на благоевградчани за спасение на Скаптопара

04 Септември 2018 | 10:52
1 коментара
Общество

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не оправда надеждите на благоевградчани за спасяване на Скаптопара.

От Инициативния комитет за запазване на античното селище край село Покровник, сезираха ЕК и поискаха да се промени незначително трасето на един от лотовете на АМ "Струма", за да не се асфалтират ценните за града и историята археологически обекти.

В писмото си Юнкер сочи, че задължение на ЕК е да следи за спазване на европейското законодателство. Ако има съмнения за нарушаване на европейското законодателство, едва тогава Комисията може да започне да предприема някакви действия, подчертава Юнкер.

"Отговорност за това дали да бъдат запазени останките и съответно да се мести трасето, носи Министерство на културата. ЕК няма право да решава и да се меси в казуса, написа в отговор Жан-Клод Юнкер.Относно преместване на трасето на АМ "Струма", Юнкер заявява, че проектът за строителство на трасето вече е одобрен.

Разкритите до момента Римска гробница и църква може да бъдат преместени от трасето на магистралата, така както е правено и с други находки, открити при изграждането на различни инфраструктурни обект, каквато е и световната практика, категорични са експертите.

Добавени коментари

Българин публикува:
04 Септември 2018 | 17:56
Щом е за историята и културата на България е естествено да няма разрешение от Европа! Нека да се отнася до някой камък в Гърция ще видим дали ще е така!Нас никой никога не ни е обичал-ни сърби,ни гърци,ни руси,а най-вече европейци!До къде я докарахме "демокрацията" в България - чужденци да ни диктуват какво може и какво не може!Защото искат да ни затрият като народ със собствена история не по-малка от на другите народи!

Добавете Вашия коментар

TOP