Бойко Борисов е „златното момче“ на България. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер при откриването на изложбата „Златните съкровища на България. Варна и най-старото обработено злато в света“ в Европейския парламент.

На откриването присъстваха още председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, български и чуждестранни евродепутати и официални лица. Изложбата е инициатива на евродепутата Емил Радев и е под патронажа на министър-председателя Борисов.

Юнкер каза още, че не може да е обективен, когато говори за Варна. „Бях там преди години и до края на тази година пак ще посетя Варна. Влюбих се още от първия път в този прекрасен град.

Тази изложба показва, че България е не само велика страна, но и древна нация.

Премиерът Борисов е „златното момче“ на България. Да живеят Варна и България“, заяви председателят на ЕК.

Мартин Шулц коментира, че това е

неповторимо събитие,

тъй като не помни някога тримата председатели на институциите на ЕС и премиер на държава от Общността заедно да са откривали изложба. За Европейския парламент е чест да подслони едно от най-ценните свидетелства на културното наследство в света. Западноевропейците следва да знаят повече за източноевропейците и обратно. Не вярвам, че в ЕП много са много хората, които знаят, че България, а и Румъния, са сред най-старите държави на континента, с изключително богато културно наследство. Тази изложба е средство за преодоляване на предразсъдъците и незнанието. България, като достойна част от ЕС, представя тази изложба съвсем навреме, коментира председателят на ЕП.

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева посочи, че изложбата не само показва колко е богата историята на България, но и колко много българите ценят и уважават своята история. Народ, който цени историята си, внимателно твори настоящето и бъдещето си. Сега това да твори настоящето е в ръцете на нашия народ, на нашето правителство, на нашия премиер.

Като човекът, който отговаря за парите на Европа, се гордея много с това, че нашето правителство много добре работи с тези пари.

Дано да ни върви, да строим хубавата си страна, така че един ден, когато говорят за историята, която сме създавали през тези години, нашите наследници да се гордеят с нас, пожела Георгиева.

Премиерът Борисов благодари, че на откриването на изложбата присъстват български евродепутати от всички парламентарни групи. Това, което представяме, е наше, българско, и тук ние сме едно.

Присъствието на хората, които управляват Европа, е признание не за мен или за нашата партия, а за целия български народ

и положените от всички усилия.